ПОЧЕЛО ЛИЦЕНЦИРАЊЕ ДИРЕКТОРА ОБРАЗОВНИХ УСТАНОВА – Сви морају положити испит

ПОЧЕЛО ЛИЦЕНЦИРАЊЕ ДИРЕКТОРА ОБРАЗОВНИХ УСТАНОВА – Сви морају положити испит

У понедељак су четири директора школа и директорка предшколске установе положили испит и постали  први лиценцирани директори у Србији. Међу њима је и Нада Остојић директорка ОШ „Кадињача“ из Лознице. Тиме је после петнаест година како је донесен, почео да се примењује закон који је то и налагао.

Недавним усвајањем правилника створени су услови да на испит за лиценцу изађу 362 директора школа и вртиæћа, што је око 20 одсто укупног броја. Они имају прилику да први добију директорску дозволу за рад пошто су најбоље оцењени приликом недавног екстерног вредновања школа и вртића. У понедељак је „лед пробило“  четворо директора школа и директорка предшколске установе који су пред комисијом у Министарству просвете положили испит и постали први лиценцирани директори у Србији. И то не би била посебна вест да обавеза лиценцирања руководилаца није уведена законом из 2003. године када су утврђени тзв. стандарди компетенција, који су до сада били само на папиру.

Како нам је рекла Нада Остојић, директорка ОШ „Кадињача“, једна од пет директора који су први у Србији полагали за лиценцу, то право и привилегију су стекли захваљујући томе што су добили оцену четири у спољашњем вредновању установе.

– Било је свечано, дочекао нас је министар просвете, бодрили су нас што смо први и што смо добили највише оцене. Пре испита морали смо да прођемо дводневну обуку која ће за оне директоре који су добили слабије оцене приликом вредновања она бити много дужа. У првом делу испита оцењује се квалитет истраживачког рада у коме директор приказује резултате истраживања које је применио у школи, у другом делу комисија процењује има ли кандидат компетенције неопходне за директора школе или вртиæћа, док  у трећем делу испита кандидат представља свој портфолио који садржи доказе о остварености стандарда – рекла нам је Остојићева.

Како наводе у Министарству просвете, лиценцирањем директора се осигурава селекција и квалитетан избор особа на челу образовних установа с обзиром да је екстерним вредновањем школа око 40 одсто образовних установа у Србији лоше оцењено. То је и разлог што јеминистар Младен Шарчевић позвао све раднике школа који себе виде на месту директора, да се пријаве на јавни конкурс, прођу обуку и стекну лиценцу са којом могу да конкуришу за ту функцију.

–  Данас се у избор директора школе сви мешају, почевши од локалне самоуправе,  синдиката који праве своје листе, до стварања подршке већине у Наставничком већу што не мора да подразумева квалитет. Имамо средина у којима директори школа нису људи од угледа, више се не сме догађати да такве особе руководе образовним установама – рекао је Шарчевић.

Сви директори образовних установа који тренутно обављају ту функцију треба да добију лиценцу до краја 2021. године а сви будући имаће рок од две године да је стекну. Лиценца се губи ако се директори из незнања огреше о закон или га свесно крше.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И …

УСПЕХ ПИЈАНИСТЕ НИКОЛЕ АВРАМОВИЋА – У Лондону извео Равелов Концерт за леву руку

ПОЛИТИКА У ФОКУСУ МЛАДИХ (5) – Младост или искуство

 

 

 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )