ТРИ МЕСЕЦА РАДОВА – Кур-салон све ближи старом сјају

ТРИ МЕСЕЦА РАДОВА – Кур-салон све ближи старом сјају

Симбол Бање Ковиљаче, бањску дворану Кур-салон, готово пуна три месеца “окупирали” су мајстори који овој грађевини полако, али сигурно, враћају стари сјај и спасавају је са руба пропасти на којој се нашла последњих деценија

Радови на Кур-салону се одвијају углавном према предвиђеном плану и комплетно обновљено здање требало би  да дочека госте првог децембра ове године.

Према речима шефа градилишта Верице Параушић, завршене су све фазе рушења, урађене бетонске подне плоче,  увелико се постављају све електроинсталације, а почела су и малтерисања.

– У различитим деловима објекта су различите фазе радова. Где год је било предвиђено, малтер је скинут до цигле. Потпуно је пресечена влага и не може више да продире из земље, али су зидови масивни па је влага у њима делимично остала. Од објекта су малтене остали само зидови и темељи, све остало биће обновљено, или ново. Посао иде по плану, али смо имали ванредно рушење  таваница које су биле оштећене, делова зидова који су пали, што нас је мало успорило. На првом спрату и галерији ускоро треба да буду завршени грађевински радови и подигнута велика скела да би могла да се ради рестаурација која је у мањем обиму већ почета у неким деловима објекта. Рестауратори ће овде сигурно бити наредна два месеца, а ми ћемо покушати да кроз можда месец дана крене малтерисање фасаде. Учинићемо све да задати рок испоштујемо и да Кур-салон заблиста – каже она за ЛН.

На овом објекту биће замењан и фасадна столарија, она је углавном готова, а то је ламелно дрво, у потпуности имитира постојећу, али је енергетски ефикаснија. Има и ситнијих новина па ће део велике, банкет сале бити бар, централна кухиња је  у нижем делу приземља, доња сала је ресторанског типа, а из парка ће се улазити  у салу названу “вино, чоколада”. Параушићева каже да ће имати видео-надзор, систем дојаве пожара и све оно што имају савремене грађевине како би биле што безбедније и заштићеније.

Подсетимо, радови на обнављању познате бањске дворане почели су 30. априла ове године, а претходно је Специјална болница за рехабилитацију “Бања Ковиљача”, којој је у марту 2016. Републичка дирекција за имовину дала на коришћење  Кур-салон, санирала кров и олуке. Републичка дирекција за имовину је извођење радова на адаптацији и реконструкцији Кур-салона доделила групи понуђача у којој су “Изолинвест”, “Југоградња” и “Веграп”, сви из Београда, “Фитиш-Ју” из Суботице и “Пирамида” Сремска Митровица. Они су за извођење радова тражили укупно 197,4 милиона динара, без ПДВа, а рок за завршетак посла је 180 дана.

Кур-салон  је симбол Бање Ковиљаче и годинама је ван употребе и претило му је самоурушавање иако је од 1989. је под заштитом као споменик културе. Подигао га је краљ Александар Карађорђевић 1932. године и једно је од најлепших здања у Србији.

Т.М.С

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )