РЕЗУЛТАТИ МАЛЕ МАТУРЕ – Највише бодова из комбинованог теста

РЕЗУЛТАТИ МАЛЕ МАТУРЕ – Највише бодова из комбинованог теста

У четрнаест лозничких основних школа ове школске године малу матуру је полагало 828 осмака.  Будућим средњошколцима, као и до сада, најтежи је био тест из математике а најбоље су урадили комбиновани тест који је ове године био лакши него претходних

Јуче су објављени коначни резултати мале матуре тако да будући средњошколци већ знају колико су бодова освојили и у коју школу ће моћи да се упишу. У бодове за упис у средње школе убрајају се бодови добијени на основу успеха на крају шестог, седмог и осмог разреда основне школе, као и бодови остварени на тестовима у оквиру полагања мале матуре.

Од максималних сто бодова, колико сваки ученик може имати на крају основног школовања, успех на матури носи највише четрдесет бодова – тест из математике и српског језика по тринаест, комбиновани четрнаест бодова а успех током школовања максималних шездесет поена. Додатни бодови могу се добити  и за освојено једно од прва три места  на државном или међународном такмичењу у осмом разреду.

Математика свима најтежа

Ове године у лозничким основним школама са њиховим издвојеним одељењима малу матуру полагало је 828 осмака. Како су нам рекли у школама, малим матурантима као и до сада најтежи је био тест из математике а најбоље су урадили комбиновани тест који је био лакши него икада, изузетак су осмаци „Вукове спомен школе“ који су боље урадили тест из српског језика. Укупни резултати показују да су тестове најбоље урадили ученици ОШ „Кадињача“ а најлошије у ОШ „Вук Караџић“ у Липници.

Као и увек, највише малих матураната било је у ОШ „Анта Богићевић“ укупно њих 129, из српског језика постигли су просечан број бодова 13,21, из математике, 10,36, а из комбинованог теста 12, 62.  У ОШ „Кадињача“ тестове је полагало 126 ученика, просечан број бодова из српског језика је 13 42, математике 11,39 а из комбинованог теста 13,95 а у ОШ „Јован Цвијић“ полагало је 95 осмака, просечан број бодова из српског језика 11,93, математике 10,22 и комбинованог теста 11,97. 

Осмаци ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Клупцима којих има 43, остварили су просечних 10,52 бодова бодова из српског језика, математике 9,25 и комбинованог теста 11,53, а у школи „Вук Караџић“ у Лозници њих 78  из српској језика остварили су просечних 11,42 бода, из математике 9,91 а из комбинованог теста 13,64 док је 67 ученика у ОШ „Вера Благојевић“ у Бањи Ковиљачи  освојило из српског језика  просечних 10,18, из математике 8,23 а из комбинованог 11,68 бодова.

Мали матуранти ОШ „Мика Митровић“ у Брезјаку њих 37 постигли су просечан број бодова  из српског језика 10, 46, математике 8,76 и комбинованог теста 11, 86.  У ОШ „Свети Сава“ у Липничком Шору малу матуру је полагало 42 осмака који су из српског језика постигли просечан број бодова 11,68 из математике 10,20 а из комбинованог 14,  док је у школи „Краљ Александар И Карађорђевић“ у Ј. Лешници матуру полагало 38 осмака, просечан број бодова из српског је 10,63, математике 8,10 и комбинованог 12,44.

Осмаци ОШ „14. октобар“ у Драгинцу њих 32, постигли су просечн број бодова из српског 11,53, математике 9,20 а из комбинованог 14, 96. У ОШ „Вук Караџић“ у Липници матуру је полагало 32 осмака , остварили су просечан број бодова из српског језика је 7,89, из математике 6,09 а из комбинованог 9,40, мање него икада.

У ОШ „Степа Степановић“ у Текеришу малу матуру полагало је 19 ученика, просечан број бодова из српског језика је 11,34, математике 8,55 а из комбинованог 16,26, док је у школи „Петар Тасић“ у Лешници матуру је полагало 75 ученика а просечан број бодова из српског језика је 10,45, из математике 9,12 док су из комбинованог теста имали 12,7 бодова.

У Вуковој спомен-школи тестове је полагало петнаест ученика који су остварили  из српског језика посечан број бодова 12,93, математике 10,27 а из комбинованог теста 12,53.

Скоро у већини школа било је жалби ученика на резултате и неке од њих су и усвојене.

Листе жеља

Јуче и у петак ђаци су у својим матичним основним школама попунили и предали листе жеља, а у недељу, 8. јула, на огласним таблама школа биће објављени званични резултати расподеле по школама и образовним профилима. Ученици ће у жељене средње школе моћи да се упишу 9. и 10. јула. Попуњавање и предаја листе жеља за други уписни рок биће већ 9. јула, а коначни распоред по школама биће објављен два дана касније, 11. јула, док ће они моћи да се упишу 12. јула.

Будући средњошколци који своје школовање желе да наставе у некој од четири средње школе у Лозници на располагању имају 900 места за четрдесет  занимања. За упис у четворогодишње школе од укупних сто биће потребно сакупити педесет а све школске управе су биле обавезне да предвиде довољан број места у трогодишњим занимањима.

Ове године у  Гимназији „Вук Караџић“, у коју се уводи ИТ одељење за двадесет ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, има места за 200 ученика. Као и претходних година планирано је да буду уписана и по три одељења природно  математичког и друштвено језичког смера са по 30 ученика.

У Средњој економској школи има места за 250 ђака то за по 30 ученика четворогодишњег образовног профила за занимања економски, финансијски, правни, туристичко хотелијерски техничар, комерцијалиста и пословни администратор. Од трогодишњих занимања места има за по петнаест конобара, трговаца, кувара и посластичара и за десеторо деце са сметњама у развоју за занимање сервир у трајању од две године.

У Средњој школи „Свети Сава“ места има за укупно 210 ученика. Од занимања трећег степена планирано је 30 будућих текстилних радника и по 15 ученика за занимања женски и мушки фризер. Од четворогодишњих образовних профила места има за по 30 техничара за индустријску и фармацеутску технологију, техничара за заштиту животне средине и физиотерапеутских техничара, као и два одељења од по 30 ученика медицинских сестара – техничара.

У Техничкој школи ће бити уписано 240 ученика а места има за по 30 ученика за занимања четвртог степена, електротехничар рачунара, архитектонски техничар, машински техничар за компјутерско конструисање и електротехничар електромоторних погона. Од трогодишњих занимања места има за по 15 будућих  декоратера зидних површина, керамичара терацера пећара, заваривача, механичара грејне и расхладне технике, аутомеханичара, аутолимара, електромеханичара за термичке и расхладне уређаје и електроинсталатера. 

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )