НА ВИДОВДАН – Дарјин споменик на врху Гучева

НА ВИДОВДАН – Дарјин споменик на врху Гучева

Споменик руској болничарки, милосрдној сестри Дарји Александровној Коробкини која је погинула помажући српским рањеницима у Првом светском рату, биће свечано откривен на врху Гучева, у четвртак, на Видовдан, у 11 сати. Споменик је поклон његовог аутора Драгољуба Мирковића и Српске  краљевске академије научника и уметника (СКАНУ).

Освећење споменика храброј Рускињи обавиће епископ шабачки Лаврентије, а на скупу ће говорити професор др Мирко Керкез, председник научног већа СКАНУ, градоначелник Лознице Видоје Петровић, док ће ‘’Видовданску беседу’’ говорити протођакон др Љубомир Ранковић.

Очекује се да откривању споменика присуствује и амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин. Град Лозница је обезбедио два аутобуса за превоз заинтересованих грађана, а полазак је у 10 сати са паркинга код железничке станице.

Истога дана у оквиру завршне свечаности традиционалне манифестације ‘’Видовданска лоза’’, од 13 сати, у Вуковом дому културе биће одржана свечана академија и додељена признања Српске краљевске академије научника и уметника. 

Т. М. С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )