ОДРЖАНА РАДИОНИЦА ЗА ИЗРАДУ ТЕКСТИЛНИХ ПРОИЗВОДА – Прилика за добар посао

ОДРЖАНА РАДИОНИЦА ЗА ИЗРАДУ ТЕКСТИЛНИХ ПРОИЗВОДА – Прилика за добар посао

Тродневна радионица за израду текстилних производа на којој су учествовале жене из нашег града, Шапца и Јање, РС, завршена је данас у Омладинском центру. Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) и лозничко Удружење пословних жена ”Креативна визија” приредили су радионицу на којој су учеснице училе како од старих текстилних предмета да направе нове, а упознате су и и са важношћу амбалаже и интернет маркетинга за пласман производа. Стална радна група за регионални рурални развој југоисточне Европе (СWГ) подржала је одржавање радионице у сарадњи са Немачком организацијом за техничку сарадњу (ГИЗ) са намером да жене оспособи да израђују текстилне предмете.

Координаторка прекограничног региона ”Дрина-Сава” Мирела Чаушевић каже да је главни циљ био да се жене оспособе да самостално израђују текстилне производе како би им се олакшало самозапошљавања.

Један од предавача на овој радионици била је и чланица ”Креативне визије” Ангелина Перић, мастер дизајна текстила, која каже да су учеснице од самог почетка биле изузетно мотивисане за учење и рад, а Цвија Крајишник из Јање, чланица ”Етно-креативе”, каже да је изузетно задовољна оним што су жене могле научити током радионице.

– И наше удружење труди се да старим занатима научи заинтересоване жене, а таквих је све више. Годинама се бавим старим занатима и знам да су могућности велике, а свака жена треба да се потруди да научи да шије или нешто друго од тих заната – поручује Крајишникова.

Радионица у Омладинском центру један је од три пројекта које ТОГЛ ове године спроводи у сарадњи са СWГ, а у рад су се укључила и сва лозничка удружења жена. Директорица ТОГЛ Снежана Перић каже да ће прва изложба радова направљених на радионици бити приређена већ наредне суботе у Тршићу када ће Лозницу посетити чланови Федерације европских карневалских градова, а поновљена за Дан града 16. јуна.

– Туристичка организација има интерес да подржи овакве радионице јер их користимо за промоцију нашег града код учесника са стране, затим, сувенири су значајан део промоције Лознице и циљ нам је да буду што аутентичнији и, истовремено, прилагођени трендовима савременог тржишта – каже Перићева. 

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )