СУТРА У БИБЛИОТЕЦИ ”ПОЛИТИКА” – ”Зов карауле” у Крупњу

СУТРА У БИБЛИОТЕЦИ ”ПОЛИТИКА” – ”Зов карауле” у Крупњу

 

Други део трилогије ”Ми смо бранили Кошаре”, роман ”Зов Карауле” малозворничког писца Ненада Милкића, биће представљен сутра у Крупњу у Библиотеци ”Политика”. Овај роман настао је на основу сведочења бораца Војске Југославије који су током НАТО агресије на СР Југославију 1999. године на граници, у рејону карауле ”Кошаре”, зауставили офанзиву албанских терориста и регуларне војске Албаније. Циљ овог напада, потпомогнутог авијацијом и специјалним снагама НАТО, био је брзи продор у Метохију, стварање мостобрана и омогућавање дубљег продора јачих снага на територију Србије. Стотинак војника на одслужењу војног рока, упркос слабој опремљености и недостатку муниције, супротставило се удару више од две хиљаде терориста и спречило их у остварењу намере која би довела до пада Србије и Југославије. Караула ”Кошаре” налазила се на неодбрањивом положају па је препуштена агресору, али је недалеко од ње успостављена линија одбране која се, упркос бесомучним ударима НАТО авијације, до краја рата није померала.

О херојству младића који су начинили нечувени подвиг дуго се није говорило, али је Милкићев први део трилогије ”Последња стража” начео зид ћутње, а ”Зов карауле” га је у потпуности срушио. Откако су ова два романа објављена, са ”Кошара” је пао вео тајне и о догађајима на граници СРЈ и Албаније у крваво пролеће 1999. године почело је да се прича. 

Представљање ”Зова карауле” у Крупњу организују Удружење ”Отаџбина памти” и Библиотека ”Политика”. Почетак је у осам сати увече.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )