УЗ ПОМОЋ МИНИСТАРСТВА ЗА РАД – Помоћ у кући за немоћне и лични пратиоци за децу

УЗ ПОМОЋ МИНИСТАРСТВА ЗА РАД – Помоћ у кући за немоћне и лични пратиоци за децу

У Лозници има двадесет и шесторо тешко оболеле деце којима је неопходан пратилац, док су за помоћ у кући највише заинтересовани стари, немоћни људи са сеоског подручја

Одборници су у среду донели и одлуку да се укупан износ наменских средстава у износу од 13,66 милиона динара које ће Министарство  за рад, запошљавање, борачка и социјална питања пренети граду за финансирање услуге социјалне заштите издвоје за услугу помоћи у кући и услугу лични пратилац  детета.

Према речима Милојке Смиљанић, начелнице градске управе, доношење ове одлуке произилази из уговора о наменским трансферима  у социјалној заштити који је градска управа закључила са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања којим су и предвиђена средства за финснирање услуга из обалсти социјалне заштите.

– Предвидели смо да  новац усмеримо на ове две веома важне услуге, услуга помоћ у кући и услуга  лични пратилац детета. Определили смо се за њих јер се ради о двема веома рањивим групама корисника услуга. У питању су деца предшколског и школског узраста тешко оболела којима је потребан лични пратилац, има их 26, а друга услуга намењена је другој рањивој групи, људима који су сами, немоћни и којима је потребна помоћ да би нормално функционисли. За пружање услуге личног пратиоца на евиденцији се налазе 24   особе са лиценцом за рад. На основу евиденције Центра за социјални рад за помоћ у кући  заинтересовани су пре свега, људи  са сеоског подручја а на евиденцији Националне службе за запошљавање такође имамо обучене особе за обављање ових услуга – истакла је Смиљанићева.

По усвајању ове одлуке одмах ће бити расписан тендер за избор извођача који ће обављати ову услугу.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )