МАРТ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА – У Лозници лане од рака умрло 95 људи

МАРТ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА – У Лозници лане од рака умрло 95 људи

У Србији се годишње у просеку открије око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 људи. У Лозници лане откривена 392 случаја новоооболелих од различитих врста карцинома а умрло је 95 људи

Како процењују у Светској здравственој организацији до 2032. године очекује се да ће од малигних болести оболети 25 милиона људи широм света, односно, биће забележен пораст за  70 одсто. Ове године, поводом марта, месеца борбе против рака, из ове организације апелују на здравствене службе да се усредсреде на рано откривање и лечење ове болести, јер се многи случајеви рака открију прекасно, чак и у земљама са развијеном здравственом службом. У Србији се годишње у просеку дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 људи. Мушкарци у нашој средини највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате, а код жена малигни процес се најчешће открива на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, који су у већини случајева и узрок смрти од рака код наших жена.

У лозничкој Општој болници током прошле године откривена су 392 случаја новооболелих

од различитих врста карцинома а умрло је 95. Највише је оболелих од рака коже – 120 и то 14 од меланома, мокраћна бешика 45, рак дојке 44, дебело црево 43, плућа 35, грлић материце 13, материца 9, усна дупља, ждрело 9, желудац 7, бубрег 6 и остало. Само у јануару ове године откривено је 40 новооболелих случајева  од малигних болести. 

У Србији су 2013. године донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и рака дебелог црева. На скрининг рака дојке, односно мамографске прегледе који се раде сваке две године, позивају се жене од 50 до 69 година старости. Скринингом на карцином грлића материце обухваћене су жене између 25 и 64 година, које се позивају на превентивни гинеколошки преглед и папа тест једном у три године. Циљна група за тестирање на рак дебелог црева односи се на грађане оба пола старости од 50 до 74 година, који се једном у две године позивају на тестирање на скривено крварење у столици.

У Општој болници се у сарадњи са Домом здравља од 2014. године обављају само организовани скрининг за рано откривање рака дојке, позивају се жене да дођу на превентивне прегледе како би се на време откриле и минималне промене. У лозничком Дому здравља истичу да се превентивни прегледи у циљу раног откривања различитих врста малигнитета обављају свакодневно, али да нема организованог скрининга.

Око 30 одсто свих смртних исхода од малигних болести последица је пушења, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недовољне физичке активности и конзумације алкохола. Међународно удружење за борбу против рака наводи да се 20 одсто карцинома који се открије сваке године може приписати вирусним или бактеријским инфекцијама. Такође, претерана изложеност сунчевој светлости или вештачким изворима светлости, као што су соларијуми, повећава ризик од добијања свих врста рака коже. Канцерогени који се налазе у животној и радној средини изазивају генетске промене ћелија уз повећано стварање слободних радикала који додатно изазивају промене на хромозомима и генима. Њихово дејство настаје после периода од пет до 40 година, колико је у просеку потребно времена да се нормална ћелија трансформише у малигну.

Како истичу у  Светској здравственој организацији, за рано постављање дијагнозе важно је повећати свест људи о симптомима различитих врста рака и охрабрити их да се обрате свом изабраном лекару чим се појави симптом.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )