НА 16. БИЈЕНАЛУ АРХИТЕКТУРЕ У ВЕНЕЦИЈИ – Лозничанин представља Србију

НА 16. БИЈЕНАЛУ АРХИТЕКТУРЕ У ВЕНЕЦИЈИ – Лозничанин представља Србију

На шеснаестом бијеналу архитектуре у Венецији Србију ће ове године представљати  Лозничанин архитекта Бранко Станојевић са својим тимом. Његов рад “Слободна школа је слободан простор” жири је једногласно изабрао као најбољи

Архитекта Бранко Станојевић, родом из Доњих Недељица, представљаће ове године са својим тимом Србију на 16. Међународној изложби архитектуре у Венецији од 26. маја до 25. новембра, одлучио је жири двостепеног конкурса у понедељак. У првом степену конкурса учествовало је 46 тимова, у други је прошло шест, а Станојевићев рад “Слободна школа је слободан простор” изабран је једногласно као најбољи. Жири су, иначе, сачињавали чланови Стручног савета за припрему наступа Републике Србије на 16. Бијеналу архитектуре у Венецији 2018. године. Поред Станојевића, у тиму су и стручни сарадник Милена Страхиновић, архитекта, и технички сарадници Никола Ђекић, монтажер-редитељ, и Милутин Комановић, комуникација са локалном заједницом.

– Представљати своју земљу на Бијеналу архитектуре велика је част за сваког архитекту. Конкуренција је била велика и почаствован сам што је мој рад изабран. Основа рада је “Школа за филозофију архитектуре у Малом Поповићу” Богдана Богдановића, а слободан простор, тема коју су ирске архитекте Ивон Фарел и Шели Мекнамара, кураторке 16. Бијенала, одредиле, уклапа се у мој досадашњи опус и “Слободна школа”, заправо, наставља континуитет. Доста мојих пројеката биће приказано у концепцији целе изложбе, а поред “Границе”, први пут ће бити изложена и још два рада, један који се бави запуштеним натписом Тито на брду у Зворнику и други чија је тема пренамена једног “Вискозиног” димњака у видиковац. Поред тога, биће приказан и пресек тренутног стања архитектуре у Србији, примери другачијег гледања на архитектуру и слободан простор – рекао је Станојевић за Лозничке новости по објављивању резултата конкурса.

Фарелова и Мекнамара објасниле су зашто је баш слободан простор одабран за тему Бијенала у подужем образложењу у којем, поред осталог, стоји и да он охрабрује преглед начина размишљања, нових начина гледања на свет, измишљања решења где архитектура обезбеђује добробит и достојанство сваког грађанина ове крхке планете. Слободан простор се фокусира на способност архитекте да пружи бесплатне и додатне просторне поклоне онима који га користе и његовој способности да одговори чак и неизреченим жељама незнанаца. Слободан простор пружа прилику да се нагласе бесплатни дарови природне светлости – сунчеве светлости и месечине, ваздуха, гравитације, материјала – природних и вештачких ресурса…, пише у образложењу кураторки.

Архитекта Бранко Станојевић својим радовима управо показује нове начине гледања на свет, можда некима, или многима, не увек најприхватљивије због њихове неспремности да напусте колотечину и отворе ум за свеже идеје. Ипак, у стручним круговима другачије се размишља па су Станојевићеви радови до сада више пута награђивани у земљи и иностранству, два пута заредом на Београдском салону архитектуре, а у марту прошле године добио је прву награду у категорији “Ленд арт” на 11. Арте лагуна прајсу у Венецији. Пре две године његов тадашњи рад био је другопласиран на конкурсу за избор концепта изложбе, односно пројекта изложбе којом ће бити представљена Република Србија на Бијеналу.

 Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )