У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Штампана прича о старом чамцу

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Штампана прича о старом чамцу

Центар за културу „Вук Караџић“, уз подршку градске управе и Министарства културе и информисања, објавио је брошуру „Живот на Дрини – моноксил у Јелаву“, чији аутор је историчар Зоран Тошић, кустос у лозничком Музеју Јадра. Брошуром је представљен чамац из прошлости, пронађен 2011. године на обали Дрине у селу Јелав. Према наводима Снежане Нешковић Симић, директорке установе, реч је о једном од најзначајнијих проналазака последњих година у Србији, за кога је изграђен посебан анекс поред музеја новцем из градског буџета и ресорног министарства.

– Овај редак музејски експонат адекватно је смештен и у мају смо га представили јавности. Изложба нашег колеге Тошиша приказује ширу слику живота у Подрињу, нарочито у периоду од 17. до 20. века, са освртом на трговину, рударство, трговачке путеве, транспорт робе реком Дрином – наводи директорка у брошури којом су обухваћени и други чамци-моноксили пронађени на другим рекама у региону као и примери пројеката за израду нових чамаца уз употребу традиционалних алата и техника дубљења дрвета.

У овој брошуру може се прочитати о најстаријим пловилима, о дрвету које је најпогодније за изградњу моноксила, као и о историјским подацима о реци Дрини, њеним природним и туристичким потенцијалима. Приказани су и примерци новосаграђених чамаца на старински начин, што и Музеј Јадра планира да уради већ овог лета кроз пројекат „Тајне моноксила са Дрине“. У њему ће учествовати ученици и студенти, искусни мајстори и дрводеље, археолози и историчари. Читав процес биће сниман, документовано праћен а резултати објављени у стручним публикацијама у наредном периоду.

Моноксил из Јелава је први, до сада пронађен чамац из прошлости, у реци Дрини, дугачак више од седам и висок  1,29 метара. Обим стабла у корену из којег је издубљен износио је више од четири метра а тежак је 1.200 килограма.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )