ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ У ЛОЗНИЦИ – Крст поново у рукама Ђорђа Ракића

ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ У ЛОЗНИЦИ – Крст поново у рукама Ђорђа Ракића

Лозничанин Ђорђе Ракић (21) поновио је данас на Дрини код ресторана МН прошлогодишњи успех и први допливао до часног крста. Ове године у хладну реку ускочило је 36 мушкараца и две жене, а Јелена Самарџић (29) из Брањева, Република Српска, победила је у женској конкуренцији. Ракићу је припао крст до којег је први допливао, а као награду је добио и златни крстић од три грама, док је другопласираном Петру Тошићу припао сребрњак као и Марији Петровић, другопласираној у женској конкуренцији.

Иако је било знатно топлије него прошле године, дувао је непријатан ветар, а река је текла брзо па је требало доста снаге да се стигне до крста удаљеног 33 метра од обале. Неколико учесника одустало је од покушаја да преплива целу стазу, али се победник не жали.

– Било је доста лакше него прошле године, вода је била топлија, али је било више учесника. Честитам свима који су пливали. Две године заредом био сам најбржи и нисам сигуран да ћу се такмичити и наредне. Можда запливам рекреативно – рекао је по изласку из воде Ракић, студент друге године на Факултету спорта и физичког васпитања.

Јелена је пливала и прошле године и била је друга, а сада је поправила резултат. Са обале су је подржавали син и супруг.

– Успела сам да поправим резултат. Прошле године вода је била доста хладнија, а ове је ветар сметао и вода је носила више, што је отежавало пливање. Много ми је значила подршка коју сам имала од супруга и сина – каже победница.

 

Потонуће

Један од два чамца за прихват пливача није издржао превелики број оних који су из хладне воде ушли у њега па их је реци и вратио. Дрина га је преплавила па су учесници богојављенског пливања морали поново да препливају 33 метра како би изашли на суво. Они су већ били у води па им то није толико тешко пало, али су се, хтели, не хтели, морали окупати и чамџије и дежурни ронилац.

 

Најмлађи учесник богојављенског пливања био је петнаестогодишњи Лука Поповић из Лознице, ученик првог разреда Средње економске школе. Млади фудбалер први пут је запливао у хладној реци на Богојављење.

– Велика ми је част што сам учествовао. Хтео сам и прошле и претпрошле године да пливам, али ми родитељи нису дозволили, а ове сам имао баш велику жељу да учествујем и освојио сам шесто место у великој конкуренцији. Следеће године ћу поново учествовати и, надам се, остварити још бољи резултат – каже храбри младић.

Пливање за часни крст на Дрини у близини граничног прелаза Трбушница организовали су четврти пут Црквена општина лозничка и Пливачки клуб Дрина. Теофило Севић, председник клуба, каже да није очекивао толико учесника.

– Није победник само један, већ сви они који су запливали, а и овај народ који је дошао да посматра и подржи пливаче. Нема данас поражених. Лепо је видети толико учесника и народ који их бодри – каже Севић.

Члан Градског већа задужен за спорт Ненад Радић каже да ће, како очекује, град у наредним годинама значајније подржати ову манифестацију јер се показало да је она сјајна промоција здравог живота која окупља велики број младих.

Сви учесници су добили пригодне поклоне.

Н. Т.

 

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )