ОДРЖАН САСТАНАК АКТИВА ДИРЕКТОРА  – Утврдити приоритете за улагање

ОДРЖАН САСТАНАК АКТИВА ДИРЕКТОРА  – Утврдити приоритете за улагање

Први овогодишњи састанак Актива директора лозничких основних и средњих школа одржан је данас у ОШ ”Јован Цвијић”, а присуствовао је и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Кључна тема била је одређивање приоритетних инвестиција у овој години у којој ће школама бити на располагању нешто мање од 50 милиона динара.

Према Ђокићевим речима, у буџету града за 2018. за опремање школа и капитално сређивање  током лета предвиђено је 25 милиона динара, а пошто је град конкурисао код Канцеларије за јавна улагања са одређеним пројектима у вези са школама, и ту се очекује око 20 милиона.

– Није мало 45 милиона динара који ће бити уложени у школе, али увек је више жеља него што је новца и данас морамо да направимо приоритете, а они су такви да прво завршимо пројекте које смо почели прошле године и да се базирамо у овој години на оне радове који су најважнији. Приоритети су реконструкције крова, замене фасадне столарије и грејних инсталација као и реконструкције мокрих чворова. Како сам чуо на састанку, ОШ ”Вера Благојевић” има проблем са кровом на издвојеном одељењу у Трбушници, ”Мика Митровић” у издвојеном одељењу у Коренити, а и школи у Драгинцу потребна је реконструкција крова. ”Кадињачи” је потребна замена фасадне столарије у матичној школи, а тако је и у ”Цвијићевој” и у школи ”Свети Сава” у Липничком Шору. Мораћемо после овог састанка да изађемо са предлогом  који су то приоритети и како да најрационалније искористимо тих 45 милиона – казао је Ђокић.

На састанку је разговарано и о распореду школских такмичења, која по закону финансира локална самоуправа, како би свим школама било омогућено да буду домаћин, али и о стручном усавршавању запослених.

– За стручно усавршавање наставника по закону смо обавезни да издвајамо новац и они морају посећивати семинаре. Пракса је до сада била да смо ми финансирали путне трошкове и котизацију за учешће наставника и професора који су одлазили у друге центре на семинаре. Прошле године смо увели други модел, то ћемо покушати и сад да спроведемо, да наше школе буду домаћини, а ми  ћемо платити професоре који ће долазити из Београда и овде држати предавања.  Тако ће већи број колега бити тиме обухваћен, а нама ће то бити економски исплативије. Разговараћемо и о уштедама јер само трошкови струје, воде и грејања годишње износе од 67 до 70 милиона динара, плаћамо и превоз ученика и запослених, што је још око 50 милиона. Укупно је то 120 милиона годишње и ако бисмо уштедели бар пет одсто, а то је могуће, онда бисмо са тих  шест милиона могли, на пример, реконструисати три крова на школским објектима – казао је помоћник градоначелника данас у Цвијићевој школи. 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )