НЕНАД БОРОВЧАНИН, ПРЕДСЕДНИК БСС – Вратићемо српски бокс на стазе славе

НЕНАД БОРОВЧАНИН, ПРЕДСЕДНИК БСС – Вратићемо српски бокс на стазе славе

Некада сјајни боксер у аматерској конкуренцији, а затим и професионални првак Европе, Лозничанин Ненада Боровчанин постао је пре два месеца председник Боксерског савеза Србије. Прихватио се незахвалног задатка да бокс врати на некадашње гране када је био међу најпопуларнијим спортовима у Србији.

– Бокс је у Србији последњих година у ногдауну. Због неправилности у раду разних руководилаца савеза, остали смо без државних дотација, рачун је био блокиран за више од 20.000 евра, систем такмичења је потпуно срозан, репрезентативне селекције су годинама биле без припрема, а на међународној сцени нигде нас није било. Све смо то у новембру прошле године наследили од претходна два руководства БСС – каже Боровчанин.

Он истиче да је ново руководство БСС успело за кратко време да организује јубиларну 60. “Златну рукавицу” у Београдској арени. Подсећа да је мечеве посматрало неколико хиљада гледалаца и да је то добра најава лепших дана за српски бокс.

– Показали смо да бокс није у потпуности нокаутиран и да вреди улагати у овај спорт. Годину смо почели потписивањем уговора са генералним спонзором “Телекомом Србије” чиме смо обезбедили услове за функционисање савеза и остваривање наших циљева. Верујем да ће и Министарство спорта и омладине убудуће редовно финансирати бокс као што је то било некада.  Сениорска и млада репрезентација годину су почеле базичним припремама и у току ове године очекује их још стотину дана припрема, као и учешће на међународним турнирима – каже председник БСС.

После зимског распуста савез ће покренути велику кампању “Олимпијска школа бокса” како би омасовили овај спорт. Планирана је и организација семинара за тренере, а циљ је да наиче правилно да раде са полазницима како би једног дана из  школе бокса изашли врхунски такмичари.

– Домаћа школа бокса је, нажалост, запостављена. Прави пример је Лозница, некадашњи расадник боксерских талената које су Лозничани у препуној хали “Лагатор” ватрено подржавали. Данас је екипа Лознице састављена углавном од страних боксера и није чудо што хала никада није пуна. У септембру ћемо у сарадњи са продукцијом телевизије “Спортклуб” покренути лигу Србије у којој ће искључиво боксовати домаћи боксери, јер ће то бити лига за развој наших, а не страних боксера. Искрено се надам да ће се и БК Лозница реорганизовати и бити учесник домаће лиге. Хвала градској управи на финансијској подршци БК Лозница. Управи боксерског клуба сугеришем да тај новац улаже у децу из Лознице, а не да њиме плаћају стране боксере – поручује Ненад Боровчанин.

Он истиче да ће права прилика за доказивање бити појединачно првенство Србије за сениоре и младе крајем фебруара у Јагодини, односно за јуниоре, школарце и жене у Ваљеву половином марта.

Боровчанин наглашава да је реалан циљ БСС освајање медаља на Олимпијским играма у паризу 2024. године. Нада се да ће за Олимпијске игре у Токију бар један српски боксер обезбедити визу, а очекује и да неко од наших боксера пријатно изненади пласманом на Медитеранске игре које ће бити одржане у јулу. 

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )