У ДОЊЕМ ДОБРИЋУ НА БАДЊИ ДАН – Освештан крст и потпаљен бадњак

У ДОЊЕМ ДОБРИЋУ НА БАДЊИ ДАН – Освештан крст и потпаљен бадњак

Велики број мештана Доњег Добрића окупио се вечерас у центру села да заједно прослави Бадње вече и присуствује освештавању новог крста, постављеног на платоу испред дома културе. На истом месту већ годинама је стајао дрвени крст, који је временом оштећен, па се неколицина привредника удружила да изгради и постави нови, од метала, на конструкцији у облику звона.

– Идејно решење осмислио је мештанин Радован Николић, познатији као Рајо Пршута, а све су урадили локални мајстори. Изливена је бетонска плоча на коју је постављена метална конструкција са крстом, који ће од данас бити украс села, али и место окупљања, када су празници и друге светковине – каже Видоје Пурић, житељ овог села који је и финансирао постављање крста.

Месна заједница већ годинама на Бадње вече организује паљење бадњак,а а овог пута то је учињено после освештавања крста. За децу су обезбеђени божићни пакетићи, традиционално пијукање организовано је у сали дома културе, а дељено је и кувано вино.

– Ово је прелепа слика. Слога је најважнија, а овај крст ће нас спајати и у будућности. Када су ме питали да нацртам идејно решење, све сам урадио за пар минута, слика ми се, уз божју помоћ, створила у тренутку. Сад када видим како све изгледа, не могу да опишем своју срећу – искрен је Радован Николић.

Слична атмосфера уочи највећег празника Божића била је и у Козјаку, Липничком Шору, Јелаву, као и у другим јадарским селима.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )