ИНТЕРВЈУ: ВЛАДИМИР СТОЈКОВИЋ, ГОЛМАН ФК ПАРТИЗАН И РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ – Најбоље тек долази

ИНТЕРВЈУ: ВЛАДИМИР СТОЈКОВИЋ, ГОЛМАН ФК ПАРТИЗАН И РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ – Најбоље тек долази

Лозничанин Владимир Стојковић (34), голман ФК Партизан и репрезентације Србије, добио је пре неколико дана ”Златну лопту” националног Фудбалског савеза као најбољи играч 2017. године. Он је први голман и први играч Супер лиге који је добио ово велико признање. Са националним тимом пласирао се ове године на Светско првенство 2018. у Русији, а велику заслугу за то носи и најбољи вратар Србије.

Први сте голман и први играч Супер лиге који је добио ”Златну лопту”, како гледате на то велико признање?

Много ми значи то што ми је ФСС указао овакву част, нарочито зато што су пре мене ”Златну лопту” добијали само играчи из иностранства. То је, уједно, још један подстрек да у будућности оправдам признање, нарочито на Мундијалу. Велику улогу у овоме игра моја породица, њена подршка ми много значи. Нема ништа без породице, а ове године добио сам сина, тако да је све ишло како треба.

Партизан тренутно заостаје за Црвеном звездом, највећим ривалом, девет бодова, да ли на пролеће навијачи могу да очекују велики преокрет у режији црно-белих?

Није још ништа готово, то је сигурно. Предност јесте велика, али ћемо се борити докле год има шансе да престигнемо Звезду. Неће бити лако, али бодови се касније деле на пола па ће бити нешто лакше.

На домаћем терену Партизан у последње време није пружао много добре игре, колики је утицај Лиге Европе на то?

Да, нисмо имали велики фонд играча да бисмо могли играти са другим тимом. Екипа је преморена, шест играча носило је најбитније утакмице, а, поред тога, терен је био ужасан на два, три меча када смо и изгубили кључне бодове.

Какво пролеће очекује Партизан у Европи? Пред њим је двобој са Викторијом Плзен.

Треба бити скроман, не треба ништа обећавати. Ово је велики успех и тога морамо бити свесни. У Европи треба ићи корак по корак, а сигуран сам да ћемо овај први моћи да прођемо. Имамо историјску прилику. Не треба обећавати, али се треба надати најбољем

После осам година репрезентација се пласирала на Светско првенство, значајан резултат у којем је велика и ваша заслуга.

Велика је то обавеза према свом народу, према Србији. Мораш да будеш потпуно сконцентрисан, утакмице су на по месец, два и морамо сви да дамо 200 одсто од себе. Почевши од мене па до свих осталих саиграча. Тако смо функционисали у протекле две године. Када није ишло добро, били смо заједно, када је ишло добро, били смо заједно и зато је дошло до резултата.

Група није најтежа могућа, али није ни лака. Ко ће нам представљати највеће искушење, Бразил, увек фаворит за титулу, Швајцарска, препуна играча са наших простора, Костарика, на прошлом СП изузетно пријатно изненађење, какви су нам изгледи у групи?

Бразил не треба рачунати, треба се усмерити на Костарику и Швајцарску, а са Бразилцима да буде утакмица за душу, ако то буде било могуће. Костарика јесте била изненађење на два, три такмичења, знамо о каквим се репрезентацијама ради, знамо и шта ће утакмица са Швајцарском носити. Припремамо се полако.

Чини се да је ова селекција спремна за много више од самог пласмана на СП, докле можемо догурати?

Не треба ни ту обећавати, треба бити скроман. На СП учествују врхунске репрезентације које већ дуго играју на великим такмичењима, искусне су, нема ту више велике разлике у квалитету, као некада што је било, па нема ни огромног фаворита. Сада одлучују ситни детаљи. Треба бити паметан и извући најбоље што се може. Атмосфера у репрезентацији је одлична и то нам много значи, тако ћемо сигурно наставити и до Мундијала, али и након њега.

Да ли сте у Супер лиги уочили неког голмана којег бисте посебно истакли и похвалили?

Има ту доста младих голмана који су потенцијални наследници, али не бих никога посебно издвајао. Има их пар добрих и треба много да раде да потврде квалитет.

Бранили сте и у иностранству, колико се разликује то искуство од овдашњег?

Код нас је рад са голманима некако најпосебнији зато што су људи томе посвећени, док тамо не гледају много на то. Све што сам научио, научио сам овде, у иностранству је све то површно.

Какви су Вам планови за будућност?

Да останем на високом нивоу јер најбоље тек долази. Још не знам да ли ћу остати у Партизану или отићи негде. Убрзо ћу знати све.

Својим наступима заслужили сте да Вас многи млади голмани гледају као узор, шта бисте им поручили, какав бисте им савет дали?

Треба да нападају свој циљ. Најлакше је доћи горе, али се најтеже задржати. Када урадиш нешто добро, дођеш на површину, али онда постаје тешко задржати се на том месту. Све што урадиш носи са собом и обавезу да тако и наставиш. Не сме бити самозадовољства, некада мораш да упаднеш у муљ да би испливао и подигао се. Без пада нема ни устајања. Млади голмани морају бити свесни да ће некада бити и катастрофални, али то треба да им буде мотив да се што пре врате. Не може се целог живота бити непогрешив.

Н. Трифуновић

Фото: Приватна архива саговорника

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )