БОКС: АЛЕКСАНДАР РИСИМИЋ, ПРЕДСЕДНИК БК ЛОЗНИЦА – Стазама успеха

БОКС: АЛЕКСАНДАР РИСИМИЋ, ПРЕДСЕДНИК БК ЛОЗНИЦА – Стазама успеха

Да није било великог успеха репрезентације бивше Југославије која је на на Светском првенству 1979. године освојила чак шест медаља питање је да ли би се Александар Рисимић, некада сјајни боксер, а сада председник БК Лозница, бавио овим спортом. Почео је да тренира те 1979. године у Првој петолетки у родном Трстенику и боје овог клуба бранио је наредне четири и по године.

– Почео сам релативно касно са 16 година  и нисам се баш прославио у првим мечевима. Изгубио сам десет борби и то, углавном, пре краја треће рунде, а онда сам почео и да побеђујем. Уследила су учешћа на бројним турнирима и много медаља, пехара што је била препорука да ме 1984. године позову да дођем у Пулу, у то време један од најачих клубова у бившој Југославији. Била је то сјајна екипа – ту су тренирали Мате Парлов, Марјан Бенеш, Срба Станковић, Данило Јовановић и многи други мајстори бокса. Много тога сам научио од њих и то сам касније демонстрирао на рингу. Три пута сам био првак Хрватске, ни сам не знам колико пута сам био шампион Југославије, учествовао сам на бројним домаћим и међународним турнирима, а када сам требао да наступим на Олимпијади оженио сам се и прешао у Лозницу, а Олипијске игре су остале неостварени сан – каже Рисимић.

За БК Лозница боксовао је све до 1996. године са много успеха, а онда је одлучио да прекине каријеру. Посветио се у потпуности породици и све до 2008. године био је ван спорта. Тада се на позив управе БК Лознице вратио боксу који у овом граду више није био популаран као што је то било ранијих година.

– Формирао сам тим који су чинили Петар Екмешчић, Владан Трипковић, Живадин Милићевић, Милан Марковић и многи други у намери да привучемо младе да се баве овим атрактвним спортом. Требало је много труда и рада да бокс вратимо на старе стазе и драго ми је што смо успели у томе. Верујем да ћемо наредних година имати још боље резултате – каже Рисимић.

На његову иницијативу прошле године је покренуто екипно Првенство Србије, а ове године и Регионална лига која је окупила екипе из Србије, Хрватске, БиХ и Македоније. Лозничани су у оба такмичења били најбољи. Догодине ће се у Регионалној лиги такмичити и клубови из Словеније и Црне Горе, а Александар Рисимић поручује да ће Лозница поново освојити титулу. 

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )