У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Развој града приказан на фотографијама

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Развој града приказан на фотографијама

Центар за културу „Вук Караџић“ приредио је вечерас у Музеју Јадра документарну изложбу „Лозница кроз време и фотографију“ аутора Горана Вилића, историчара и управника музеја. Изложбу је отворио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, а о поставци су говорили Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу, и аутор Вилић.

– Ово је један од програма које организујемо поводом десет година откако је Лозница добила статус града. Истим поводом јуче је почела ликовна колонија у Тршићу, на којој учествују сликари из целе Србије и региона који ће до 26. децембра сликати на тему овог јубилеја. Вечерашња изложба фотографија на примерен начин објашњава проток времена и дешавања, тако да се помоћу њих може упоредити некадашњи и садашњи изглед Лознице – рекла је директорка Центра за културу.

Кроз више десетина фотографија, старих и нових, које чува лознички музеј, приказан је развој града од његовог првог помињања у историјским списима пре седам векова, до последње деценије.

– Лозница се први пут помиње у 14. веку, када је подигнут и Манастир Троноша, а у другој половини 19. века добија статус вароши. Тада почиње њен интензивнији развој. И данас правимо помаке набоље, Лозница није само један од 26 градова у Србији, већ је она и пример добре праксе – поручио је Ђокић.

Горан Вилић истакао је да је ово 12. изложба коју Музеј Јадра приређује у овој години, објаснивши да је реч о модификованој поставци која је некада рађена.

– До сада сам урадио четири изложбе о Лозници и ово је пета. Прва, из 1991. године, носила је назив „Лозница кроз историју“, а подршку сам имао од колеге, академског сликара Драге Симића. Данас представљамо поставку у којој су такође учествовале моје колеге из Музеја Јадра – рекао је Вилић и подсетио да је иницијатива да Лозница добије статус града покренута на локалној скупштини 5. марта 2007. године, а да је то верификовала Народна скупштина 29. децембра исте године. 

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )