ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МИГРАНАТА – Мала земља, великог срца

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МИГРАНАТА – Мала земља, великог срца

Пријемом за госте из Центра за тражиоце азила у Бањи Ковиљачи данас је у градској управи обележен Међународни дан миграната, 18. децембар, ове године посвећен безбедности миграната. У Србији се налази 18 прихватних центара у којима је тренутно збринуто укупно 4.100 људи, а Центар за азил у Ковиљачи све до пре неколико година био је једини у Србији.

Гости градске управе били су Роберт Лесмајстер, управник Центра, учитељица Драгица Лакановић, осмогодишње Сана из Авганистана и Ирачанка Соња, са мајкама као и преводилац Ирачанин Алобаиди Сафа Алдин који је већ дуго у Ковиљачи. Према речима заменика градоначелника Радомира Дивнића, Србија и њен народ знају шта су ратови и кризе, а по природи смо гостољубив народ који воли да помогне другима у невољи.

– Наша влада и председник државе увек говоре да ће помоћи свим избеглицама, свим мигрантима одакле год долазили, било које вере да су јер поштујемо све различитости и драго нам је ако можемо помоћи. Мала смо земља, али имамо велико срце и желимо да ваш боравак у Србији увек буде пријатан, да вам се остваре  жеље и да  стигнете у државе у које сте пошли. Желимо да се, уколико некада поново буде пролазили Србијом, по лепом сетите времена проведеног овде и надам се да смо оставили леп утисак – казао је он.

Управник Роберт Лесмајстер, саопштио је да се у Центру тренутно налази сто људи, углавном из Ирака, и претежно су то породице. За станаре објекта организовано је учење српског језика на коме са децом и одраслима ради Драгица Лакановић, а деветнаесторо деце похађа наставу у ОШ ”Вера Благојевић” и 90 одсто њих то чини редовно.

– Они који су код нас смештени желе да оду даље јер су из својих држава и  кренули са идејом да стигну на запад. Од сто оних који су тренутно збринути у Центру, 12 је који су на неки начин затражили азил, од тога су тројица са супсидијарном, привременом заштитом, а један је и Сафа који нам помаже као преводилац. Са нама су овде Сана, која је дуже од годину у Ковиљачи, и научила је српски као и да чита и пише ћирилицу и латиницу док је Соња стигла крајем септембра. Обе су из добрих породица, одговорних родитеља и редовно иду и у школу и код Драгице – рекао је он.

Гости из Центра поклонили су домаћинима велику слику коју су урадили мигранти и две ручно урађене новогодишње јелке, а уследило је и заједничко фотографисање за успомену на овај сусрет.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )