СКУПШТИНА ГРАДА – Усвојен буџет за наредну годину

СКУПШТИНА ГРАДА – Усвојен буџет за наредну годину

Буџет Града Лознице у  наредној години износиће више од 2,3 милијарде динара. Планирани укупан приход је више од  2,1 милијарде, а укупан расход нешто преко 2,3 милијарде. Дефицит од  180 милиона и 13,7 милиона издатака за отплату главнице дуга биће покривено из пренетих неутрошених средстава из претходних година у износу од 188 милиона, а преосталих шест милиона од продаје финансијске имовине. По речима Зорана Томића, начелника Одељења за финансије, највећи део прихода у буџету око 54 одсто планирано је од наплате пореза, док ће трансфери од дугих нивоа власти износити око  550 милиона динара или 23 одсто.

За капиталне пројекте  планирано је преко 400 милиона динара. Највише пара, 82 милиона, биће одвојено  за реконструкцију Улице Свети Сава, скоро 62 милиона за надоградњу ПУ “Бамби” и 31 милион за сређивање   Улице Вере Бајан у Трбушници.  За локални економски развој планирана су око 42 милиона, 36 милиона за субвенције јавним предузећима, развој туризма више од 75 милиона, развој пољопривреде 40 милиона, заштиту животне средине 19 милиона, за дечју заштиту око 104 милиона, социјалну помоћ 43 милиона, за примарну здравствену заштиту 23 милиона, предшколско васпитање 211 милиона, 162 за основно и 43 за средње образовање. За установе културе преко 96 милиона, скоро шест за подстицаје културног стваралаштва, за развој спорта 91 милион, за функционисање локалне самоуправе 500 милиона, градске скупштине око 23 милиона, скоро колико и за Градско веће, док је за  месне заједнице планирано  37 милиона динара.

Одборници опозиције износили су тврдње да је буџет нереалан, да износ пренетих средстава из текућег буџета говори да планирани пројекти нису у потпуности реализовани, да су и даље превисоке субвенције за јавна предузећа, а било је и предлога да се део пореских прихода од имовине уступи месним заједницама са чије територије су и убрани, док су одборници владајуће већине износили констатације  да план буџета има и развојну и социјалну компоненту.

Позивајући одборнике да подрже предлог буџета градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да изворни приходи и приходи који се очекују од виших нивоа власти омогућавају наставак планираног развоја града у наредној години као и социјалну подршку грађанима.

Буџет је после скоро петочасовне расправе усвојен гласовима владајуће већине док су одборници опозиције остали уздржани.

Одборници ће до краја заседања разматрати и средњорочне планове пословних стратегија јавних предузећа и планове рада јавних установа у наредној години као и Локални антикорупцијски план.

 

Лозница би требало да добије главног урбанисту уколико одборници подрже предлог Градског већа о именовању на то место Драгане Јовановић, дипл. инж. архитектуре, као и новог в. д. директора ЈКП “Паркинг-сервис”. Због одласка у пензију, са тог места се повлачи у јуну изабрани Миодраг Васиљевић, а Градско веће предлаже да до расписивања новог конкурса  тај посао обавља Момир Матић, дипл. правник.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )