ПРОГРАМ „КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ“ – Златне нити Вукове азбуке

ПРОГРАМ „КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ“ – Златне нити Вукове азбуке

Удружење „Беоетно визија“ из Београда, представило је синоћ у Галерији „Мина Караџић“ програм под називом „Култура ћирилице“. Повод је обележавање 230 година од рођења Вука Караџића и 700 година Манастира Троноше, а у оквиру овог програма представљена је мултимедијална презентација аутора Душана Тодоровића, као и изложба „Калиграфија и Бео-етно визија“. У програму су учествовале и Јања Тодоровић, Татјана Јанковић, Вера Авлијаш и Мара Јевтић, а међу ауторкама експоната су још и Оливера Јасика, Наташа Цвејић и Весна Стојановић.

– Мултимедијална видеопрезентација бави се писменошћу, глагољицом, првим старословенским писмом, као и најважнијим српским ћирилично писаним споменицима до периода препорода и појаве Доситеја Обрадовића, Вукове реформе и модерног доба – казао је Душан Тодоровић.

Чланице удружења објасниле су да им је ћирилица, као вечита инспирација за многа уметничка дела, дала оквир у коме су пронашле инспирацију и изразиле се на посебан начин. Примењујући традиционалне технике веза и златовеза, дале смо ликовни живот Вуковој азбуци – рекле су оне. 

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )