ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ – Тестирај се на ХИВ

ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ – Тестирај се на ХИВ

Дан борбе против сиде обележили су данас у Омладинском центру Општа болница у Лозници, Дом здравља ”Др Миленко Марин” и УГ ”Искра – Лозница” у сарадњи са Канцеларијом за младе, а лозничке апотеке поклониле су одређени број кондома који су дељени младима

Некада је ХИВ инфекција била равна осуди на смрт, али деценије труда да се пронађе лек нису биле узалудне и данас је то, уколико се рано открије и редовно користи прописана терапија, хронично медицинско стање. То инфицираној особи омогућава дуг и квалитетан живот. Нажалост, према неким проценама, око четвртина инфицираних не зна да носи ХИВ, а код нешто више од половине оних код којих се вирус открије већ је битно нарушен имунолошки систем. Јасно је и то да они који нису свесни свог ХИВ статуса могу допринети ширењу инфекције зато су превенција и њено рано откривање од кључног значаја па се овогодишња национална кампања спроводи под слоганом ”Тестирај се на ХИВ јер је важно да знаш”.

Око 37 милиона људи у свету тренутно је инфицирано ХИВ-ом, а досад је око 35 милиона умрлих од сиде. Напредак у лечењу допринео је и да је данас могућност да се ХИВ пренесе са мајке на дете врло мала, уколико је инфицирана трудница под терапијом.

– Поново је, међутим, у порасту број инфицираних незаштићеним сексуалним односима и мислим да је то у вези са дешавањем у источној Европи. Ратни сукоби, економска криза и миграције доста утичу, а људи у таквим околностима, можда, нису у стању да се брину о превенцији. Вирус, осим што напада имунитет, може да нападне и срце, мозак и очи – рекао је др Дарко Тешмановић, специјалиста социјалне медицине, начелник поливалентне патронаже и стручни сарадник превентивног центра у Дому здравља.

Према подацима Института за јавно здравље ”Др Милан Јовановић Батут”, од 1985. до јула ове године у Србији је регистровано 3.555 инфицираних ХИВ-ом, од тога их је 1.867 оболело од сиде, а 1.211 ХИВ позитивних је умрло, нешто више од 90 одсто од сиде. Ове године је до 20. новембра пријављено 105 нових особа код којих је утврђена ХИВ инфекција, а имају између 20 и 49 година. Најмлађа особа оболела од сиде у Србији има 20, а најстарија 68 година. 

Опасност

– Сматрам да постоји опасност да дође до наглог пораста броја инфицираних у Србији због тога што је тетовирање све популарније код младих. Уколико апаратура којом се то ради није стерилна и ради се у нехигијенским условима, а претходно тетовирана особа јесте ХИВ позитивна, постоји могућност инфекције – каже др Тешмановић.

 

 Др Јасмина Рангелов Кулезић, трансфузиолог у Служби за трансфузију Опште болнице, наглашава да је терапија успешна и продужава зивот инфицираних па је потребно тестирасти се како би се евентуална инфекција открила што пре. У Лозници се годишње тестира око четири хиљаде јединица крви трудница, пацијената на лечењу, оних који се спремају за операцију, добровољних давалаца…

– У појединим деловима света број оних који не знају свој ХИВ статус досеже и до 50 одсто. Када су људи свесни свог статуса то смањује могућност ширења инфекције. Користимо најсавременије тестове, али треба знати да се вирус у крви не може открити током првих 16 дана од тренутка ризичног понашања. Препорука је и да се тестирање понови после 30 и 180 дана и тек након тога се са сигурношћу може рећи да вирус није присутан у крви – рекла је докторка и нагласила да добровољно давање крви није начин на који треба проверавати ХИВ статус.

Заменик градоначелника Лознице Радован Дивнић рекао да ће Град увек подржати рад лозничких здравствених радника и да акције попут ове имају велики значај у превенцији.

Током последњих годину дана у Лозници нису забележени нови случајеви ХИВ инфекције. Међутим, од септембра прошле године овде се не ради тестирање, већ у Заводу за јавно здравље у Шапцу. Грађани који желе да провере свој ХИВ статус могу дати крв у Служби трансфузије у Општој болници, а она ће потом бити послата у Шабац на преглед. Уколико се утврди ХИВ инфекција, тестирање које би требало да потврди присуство вируса у крви обавља се у Београду, а због тајности података, лозничка Служба за трансфузију не добија обавештење о томе па тако овдашњи лекари више не могу знати да ли на подручју Лознице и околних општина има нових случајева ХИВ позитивних.

Према прошлогодишњим подацима, у Лозници и три суседне општине до тада је било 16 инфицираних, а шесторо их је било живо и под терапијом. 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )