ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Отвoрeна изложба о Сондермајерима

ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Отвoрeна изложба о Сондермајерима

Од данас до краја децембра у Музеју Јадра посетиоци могу да виде документарну изложбу „Сондермајери родом Пољаци, али срцем Срби аутора Горана Вилића, историчара кустоса и управника музеја.

Поставка је посвећена породици руско-пруског порекла, која је оставила дубок траг у српској историји, а са изложених паноа Лозничани могу да сазнају бројне детаље о њој. О дугогодишњој сарадњи Србије и Пољске, као и Лознице и пољског града Плоцка, на отварању поставке говорила је Снежана Нешковић Симић, директорка Цента за културу, док је изложбу отворио Чедо Миливојевић, директор Музеја ваздухопловства у Београду. Свечаном чину присуствовали су потомци ове породице, као и конзул Пољске у Србији Павел Соколовски. Он је изразио захвалност домаћинима на указаној пажњи и поручио да ће Пољска и Србија и у будућности унапређивати традиционално добре и пријатељске односе. Део приче о породици Сондермајер изнео је аутор Горан Вилић, истичући да је више од две године припремао изложбу.

– Док сам истраживао и прикупљао податке за поставку Церске битке у Текеришу, интересовало ме је ко је најмлађи војник који је погинуо током те битке и тако сам дошао до Сондермајера. Клупко се почело одмотавати када сам наишао на име једног од чланова породице, Станислава, који је имао само 16 година када је 18. августа 1914. године погинуо на Церу, код поцерског Добрића. Био је ученик шестог разреда Друге београдске гимназије, а његов отац Роман био је руско-пруског порекла и дошао је у Србију 1889. године са Крафовског универзитета. Тада је Београд имао око 50.000 становника – рекао је он.

С.П.

 

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )