СПОРТОМ ДО ЗДРАВЉА  ШКОЛСКИ СПОРТ (4) – Улагање у спорт  улагање у здраву будућност

СПОРТОМ ДО ЗДРАВЉА  ШКОЛСКИ СПОРТ (4) – Улагање у спорт  улагање у здраву будућност

– Омладински спорт, односно спорт млађих такмичарских категорија, од најранијег узраста до јуниора, сматрам важнијим од сениорског и Општина Мали Зворник труди се да, у складу са својим могућностима, помогне. Наравно да су и изласци део одрастања и потребни су, али спорт нам је изузетно битан како бисмо децу усмерили на прави пут и склонили са улице. Када сам ступио на дужност, у општинском буџету за спорт је било издвојено седам милиона динара, ове године издвојили смо девет, а учинићемо све да у буџету за наредну годину предвидимо повећање и надам се да ћемо успети да у те сврхе наменимо десет милиона – каже председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић.

Фудбал је, као и свуда, најпопуларнији спорт и фудбалских клубова има највише, али општина подршку пружа и онима који се баве другим спортовима. Велика пажња посвећује се и спорту у сеоским срединама и чини се све што се може да се услови за развој школског спорта у тим деловима општине поправе. Недостатак фискултурних сала умањује квалитет наставе физичког васпитања у школама са ванградског подручја, часови се зими и кишним данима одвијају у учионицама или ходницима, што није одговарајуће, али тако мора. Општинари се, међутим, труде да то промене.

– У Радаљу смо дом културе опремили тако да се сада настава физичког васпитања одржава тамо у одличним условима, а то је модел по којем би се могло радити и у другим селима, али велики проблем нам праве нерешени имовинскоправни односи. Углавном се ти домови воде на задругама и то нас кочи. У наредном периоду покушаћемо да решимо питање наставе физичког васпитања у сеоским школама, да створимо услове да омладина може да се бави спортом, за почетак, бар у већим местима. Иначе, двадесетак месечних карата обезбедили смо за децу са сеоског подручја која тренирају у клубовима у самом Малом Зворнику, како бисмо им умањили трошкове. Углавном су то деца која тренирају одбојку и фудбал у млађим селекцијама Јединства – каже Јевтић.

Нови Закон о спорту уредио је и финансирање спортских клубова и онемогућио да огроман део новца намењеног спорту заврши у само једном клубу, ма колико он велики и успешан био. Заменик председника општине Милош Радојчић каже да је то веома значајно.

– Захваљујући закону и правилнику који је донело Општинско веће, први пут ове године имамо јасне критеријуме за спортске клубове и средства се из буџета добијају тачно онако како они налажу. Један клуб не може добити више од 20 одсто предвиђених средстава, што омогућава да се значајније помогне рад више клубова. За финансирање годишњих програма ове године је 14 клубова добило новац, а помогли смо и осам посебних програма, значајних турнира који се одржавају у нашој општини – каже Радојчић.

Посебни програми који се финансирају углавном окупљају млађе такмичаре попут Дечјег фестивала фудбала,  меморијалног турнира “Милорад Бата Стајић” и турнира које организује Омладински џудо и самбо клуб Славија 2.

У Малом Зворнику основали су и општински Спортски савез који тренутно окупља 14 клубова, а 15. је поднео захтев за приступ. Председник савеза Горан Самарџић каже да се доста ради на побољшању услова за млађе селекције.

– Немамо их много, углавном доминира фудбал, ФК Јединство има пет млађих селекција, ФК Рудар, Брасина, има кадетску, а одбојкашки и кошаркашки клуб такмиче се са млађим селекцијама. Одбојкашки клуб има и сениорску екипу у такмичењу. Кроз разне активности трудимо се да им помогнемо, поделили смо више од 170 мајица за тренинге, одобравамо све програме који су у вези са дечјим манифестацијама  каже Самарџић.

Према његовим речима, постоји замисао о покретању школице спорта која би окупила најмлађе, децу од четири до 11 година и Савез ће покушати, у сарадњи са општинском управом, да она заживи не само у Малом Зворнику, већ и у селима.

– Школица би требало да допринесе развоју моторике и координације код деце и то би, практично, био увод у свет спорта. На наставницима је да уоче за које су спортове деца надарена и да их усмере ка њима. Веома је важно да школица заживи како бисмо децу од најранијег доба подстакли на физичку активност и здрав живот  објашњава Самарџић.

Управо би здрав живот требало да буде најважнији резултат спортских активности, а томе доприноси и Планинарско бициклистичкоспортско удружење “Шарена буква” које својим акцијама децу изводи у природу. Ту је и Клуб спортских риболоваца који у септембру организује школски куп у риболову за основце.

Велики су изгледи да Мали Зворник већ следеће године добије и веслачки клуб. О томе је било разговора са Веслачким савезом Србије, у Сакару је направљен објекат за смештај чамаца у који могу да се сместе и ергометри, репрезентација је пре шест и пре две године била на припремама на Зворничком језеру, а очекује се да ће језером код Малог Зворника завеслати и на припремама за следећу сезону. Оснивање овог клуба Мали Зворник би великим словима могло да смести на спортску карту Србије, а младима да пружи прилику да се остваре и крену стопама свог суграђанина олимпијца Милоша Васића. 

ЕЛН

Крај пројекта

Пројекат подржава Општина Мали Зворник

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )