ПРВИ ПУТ У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ – Лапароскопски оперисали слепо црево

ПРВИ ПУТ У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ – Лапароскопски оперисали слепо црево

На Хируршком одељењу лозничке Опште болнице недавно је изведена прва лапароскопска операција слепог црева. Применом ове методе до сада су оперативним захватима острањиване, углавном, жучне кесе и понека хернија (кила), а сада је захваљујући дародавцима, који су се одазвали позиву хирурга за куповину лигашур ножа, лекарски тим предвођен главним хирургом др Јеленом Ђенадић, асистентом др Павлом Пантелићем, анестезиологом др Владаном Секулићем и инструментарком Милицом Туфегџић успешно оперисао слепо црево девојчици од 13 година.

Операција је изведена 11. новембра, а реч је о процедури која раније није рађена у нашој болници. Пацијент је била девојчица која се опоравила, отпуштена је кући и све је протекло у најбољем реду  каже докторка Ђенадић.

У болници истичу да је ово велика ствар за пацијенте и, како најављују, у плану је да се лапароскопске операције слепог црева уведу у стандардне процедуре али и да се прошире на неке друге захвате. Лекари још објашњавају да је реч о методи која скраћује боравак пацијента у болници и смањује компликације. Иначе, прву лапароскопску операцију слепог црева извео је 1983. године немачки гинеколог Курт Сема из Кила. Од тог времена, у хируршкој пракси широм света лапароскопска операција слепог црева заузима значајно место у абдоминалној хирургији.

Досадашња светска истраживања показују значајну предност лапароскопске операције слепог црева у односу на класичну која се посебно истиче код гојазних пацијената и код жена, као и у случају сумње у тачност дијагнозе. Такође, сматра се да је велика предност лапароскопске операције слепог црева у величини оперативног реза, мањем постоперативном болу и бржем опоравку и повратку свакодневним активностима.

Лапароскопска хирургија је врста хирургије која се изводи кроз неколико мањих отвора на трбуху. Специјализована камера са фибероптичким влакнима уводи се кроз један од тих отвора да би се могла видети унутрашњост трбуха. Кроз друге отворе уводе се хируршки инструменти којима се операција изводи. 

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )