ЛОЗНИЧКИ  СПОРТСКИ РИБОЛОВЦИ АПЕЛУЈУ – Вратите Дрину Лозници

ЛОЗНИЧКИ  СПОРТСКИ РИБОЛОВЦИ АПЕЛУЈУ – Вратите Дрину Лозници

Од 2008. риболовним подручјем које се простире територијом Лознице не управља ООСР “Дрина”. После ”Еко рибарства” из Ваљева, управљање је добила фирма “Cassini fishing” из Ариља и од тада се “Дрина” нашла у великим проблемима, а, како тврде, на реци је појачан криволов

Лознички риболовци окупљени око ООСР “Дрина” налазе се у незавидној ситуацији, а проблеми који се нагомилавају последњих година ове су достигли кулминацију. Према речима председника Драгослава Полића, овогодишња ситуација са новим корисником рибарског подручја “Сава”, које се простире и на територији Лознице, довела их је на руб егзистенције, али још успевају да опстану уз помоћ пријатеља и, пре свега, локалне самоуправе.

Река на конкурсу

ООСР “Дрина” основала је Општина Лозница  1950. и све до 2008. ова организација је газдовала рибарским подручјем од Малог Зворника до ушћа Дрине у Саву. Уз одговарајућу опрему, рибочуваре и управника риболовног подручја, успешно су чували реку, обнављали рибљи фонд и спречавали  криволов. У њиховим просторијама продавали су риболовачке дозволе, део прихода слат је ресорном министарству, а део коришћен за плате запослених, комуналије и слање такмичарских екипа ван Лознице. Тако су чували реку  и трудили се да послују позитивно све до 2008.

 

 Држава је годину пре донела закон да удружења грађана, како смо и ми проглашени, без обзира на то што нас је општина основала, немају право да конкуришу за газдовање рибарским подручјем. Нашли смо се у незгодној ситуацији, оценили да је између “Србија шума” и “Еко-рибарства” из Ваљева боље да подржимо другу опцију и мишљење смо послали ресорном министарству. “Еко-рибарство”је добило газдовање, склопили смо уговор о пословнотехничкој сарадњи, изнајмили им наше просторије  и опрему и од тога се делимично финансирали. Преузели су све запослене осим наше аминистративне раднице, која је за нас продавала дозволе. Одлучили смо да је задржимо и све године газдовања “Еко-рибарства” финансирали смо њену зараду. Имали смо новац од издавања просторија и проценат од зараде продатих дозвола за риболов који је био 12, да би га на крају министарство смањило на пет одсто. Осећали смо неправедност коју држава намеће, није било јасно шта хоће, да угаси удружења и све да приватницима или нешто друго. Имали смо, више на нашу иницијативу, сарадњу са “Еко-рибарство” која није била одлична, али је ипак ишла  добро. Онда је  “Еко-рибарство” део дозвола почело да дистрибуира преко једне лозничке радње за продају риболовне опреме иако је према уговору став био да на територији Лознице дозволе не може да  продаје нико осим нас.  Приговарали смо, али је остало тако  објашњава Полић како се стигло до садашњег проблема. 

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )