ФЕСТИВАЛ ”УХВАТИ ФИЛМ” У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Уклонити предрасуде

ФЕСТИВАЛ ”УХВАТИ ФИЛМ” У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Уклонити предрасуде

 

Четири филма из програма овогодишњег 15. међународног филмског фестивала ”Ухвати са мном овај дан/ухвати филм” приказана су данас лозничкој публици у Омладинском центру. Према речима Маријане Рамић, представнице организатора за односе са јавношћу, Лозница је четврти град у којем су приказани филмови на турнеји ”Ухвати филм”.

– То су четири награђена филма, а као и остали, и они живот особа са инвалидитетом приказују без патетике и сажаљевања, показују њихове могућности, али и реалне изазове са којима се суочавају, најчешће системске проблеме. Желимо да уклонимо стереотипе и предрасуде, да променимо став да је особама са инвалидитетом нужно неопходна помоћ и да покажемо да је њима, заправо, потребна подршка јер имају велике потенцијале и нису терет друштва. Потребно је само да друштво буде приступачније како би могућности особа са инвалидитетом биле остварене у пуном обиму – каже Рамићева.

У Омладинском центру приказани су филмови ”Идиот”, ”Ваза”, ”Цезаров глас” и ”Компликовани плес у ритму живота”, а Рамићева каже да се за сваки град припрема програм у складу са публиком.

Филмски фестивал ”Ухвати са мном овај дан/ухвати филм” одржава се у Новом Саду већ 15 година са инвалидношћу као темом и уз пратећи програм који је обухвата. Ове године на фестивалу су приказана 34 филма из 25 земаља. Организатор фестивала је Креативно-афирмативна организација ”Парнас” уз подршку Министарства културе и информисања, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Ерсте банке.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )