ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ – Различитост је богатство

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ – Различитост је богатство

Међународни дан толеранције 16. новембар обележен је данас у Омладинском центру у присуству великог броја средњошколаца који су погледали два филма о толеранцији и дискриминацији након чега су са вршњачким предавачима разговарали о томе. Обележавање Дана толеранције приредили су Омладински центар и УГ ”Искра – Лозница”.

У различитостима лежи велико богатство. Сведоци смо шта се недавно дешавало у Србији и срећни смо што таквих инцидената нема у Лозници. Има деце која трпе фрустрације код куће и онда окружење у којем су доминантнија користе да буду насилна према другима. Зато се трудимо да са тимовима психолога и педагога и удружењима грађана као што је ”Искра” са младима говоримо о дискриминацији и разлозима за настајање стереотипа и предрасуда који производе емоције, а онда доводе и до насиља. Има тема које није лако обрадити са младима, али не можемо их гурнути под тепих – каже Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности Града Лознице.

УГ ”Искра – Лозница” је недавно, у оквиру програма ”Млади против дискриминације”, који подржава Канцеларија за људска и мањинска прва Владе Србије, одржало обуку за вршњачке предаваче како би помогло младима да се на прави начин боре против предрасуда и стереотипа и тако допринесу смањењу дискриминације.

– Покушавамо да их научимо да схвате реалност и да поштују различитости јер је свет такав и људи су такви. Увек се трудимо да учесници буду различити, да имају другачија интересовања, укус, да слушају другачију музику, воле различите спортове… и учимо их да то поштују и да уважавају људе који су различити. Неки људи су склони преувеличавању ситница, а онда значајне вредности код других не виде, или их занемарују и не уочавају оно што нам је заједничко. Тако деца, али и ми одрасли, пропуштамо да видимо оно што је вредније и занемарујемо богатство разноликости – каже Љиљана Ранковић из ”Искре”.

Међународни дан толеранције установио је Унеско пре 22 године како бисмо се сви подсетили важности поштовања и уважавања другачијих од нас.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )