УОСИ “ЛАГАТОР” – Подршка раду удружења ”Хранитељи”

УОСИ “ЛАГАТОР” – Подршка раду удружења ”Хранитељи”

Удружење особа са инвалидитетом “Лагатор” договорило је сарадњу са Удружењем хранитеља из Лознице коме ће помагати у даљем раду и пружати му одговарајућу логистику. Према речима извршног директора “Лагатора” Горана Петронића, њима ће пренети стечена искуства у минуле четири године рада и максимално их подржати у њиховом хуманом раду.

– У овом удружењу је и наша чланица Весна Полић и на њену иницијативу је дошло до ове сарадње. Договорили смо се да ћемо им уступити наше  просторије кад год им буду потребне, помоћи при изради пројеката док се неко од њиховог чланства не научи то да ради, а заједно ћемо са њима и Удружењем самохраних мајки из Лознице конкурисати код министарстава, амабасада и на другим местима за разне пројекте где ће негде оне бити носиоци пројекта, негде ми, углавном радићемо заједно – казао је Петронић и најавио да ће ова сарадња бити и званично потврђена одговарајућим споразумом.

Потпредседник лозничког Удружења хранитеља Весна Полић каже да оно постоји од фебруара прошле године у нашем граду, али да се до сада није медијски експонирало.

– Циљеви удружења су промовисање хранитељства, побољшање статуса хранитеља, помоћ деци која кад постану пунолетна, излазе из система што је за сада највећи проблем. Сарађујемо са хранитељима из других средина, посећујемо се, дружимо, размењујемо искуства и покушавамо да деци  олакшамо живот и пружимо срећно детињство. Имали смо ове године сусрете хранитеља у свим градовима Србије, а наредне године ми ћемо бити домаћин таквог сусрета и то у Јадранској Лешници, познатој по хранитељима. Лозница има 107 хранитељских породица за децу, а од тога их је 40 само у Јадранској Лешници – рекла је она.

Полићева је објаснила да је пре две године у Београду основано Удружење хранитеља,  са подружницама у Шапцу, Ваљеву и Лозници  која има и свој клуб у Крупњу. Једна од оних које су помогле одгајање деце којима није била биолошка мајка је Душанка Станић из Јадранске Лешнице.  Она је поред своје три ћерке одгајила и више од петнаесторо друге деце, са свима је у контакту, а и данас је код ње једна девојка. Поносна је на младе жене које су се посветиле хранитељству и додала да жене у хранитељским породицама раде 24 сата, без одмора и боловања, као и свака друга мајка.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )