У КЈП ’’НАШ ДОМ’’ – Припремају азил за зиму

У КЈП ’’НАШ ДОМ’’ – Припремају азил за зиму

У прихватилишту за псе луталице којим управља КЈП’’Наш дом’’ у току су припреме објекта за предстојеће зимске дане како би животиње биле што боље заштићене на ниским температурама. Јанко Алексић, директор предузећа које девет година управља азилом, данас је отворио врата прихватилишта  како би се медији уверили каква је ситуација пошто су се на друштвеним мрежама поново појавиле  притужбе да се о псима овде не води довољно бриге.

– Немамо никаквих посебних проблема када је у питању ветеринарска заштита и исхрана паса, а за рад азила значајне износе новца обезбеђује градски буџет. Трудимо се да прихватилиште буде што спремније за предстојећу зиму и покушаћемо максимално да помогнемо животињама како бисмо пролеће дочекали без икаквих замерки друштава за заштиту животиња. Синоћ смо на друштвеним мрежама имали прилике да видимо сијасет фотографија које су наводно направљене у овом азилу, али те примедбе нису основане. Можете снимити да се ове животиње налазе у изузетно добром стању и да то што једно удружење из Лознице тврди није истинито. Азил је изузетно добар, уређен, боксови су опрани, има воду, струју, видео-надзор 24 сата и може бити пример добре праксе у Србији. Овде није онако као што, нажалост,  на друштвеним мрежама пишу неки наши Лозничани – казао је данас медијима Алексић.

Према речима заменика градоначелника др Радована Дивнића, град издваја око 12 милиона динара годишње за рад азила, а још толико за плаћање штете коју направе пси луталице, уједе и нападе на домаће животиње.

– Синоћ је на друштвеним мрежама азил опет помињан у лошим конотацијама, зато смо овде да јавно кажемо да имамо добру сарадњу са ’’Нашим домом’’  и ту нема никаквих проблема нити замерки – оценио је он.

Како је појаснила Даница Ђурић, помоћник директора, на боксовима су застори који псе чувају од ветра, уговорена је набавка сламе која ће зими бити прострта у боксовима, а у току је и набавка нових кућица за псе.

–  У договору са једним друштвом из Беча, најакасније за месец дана, у свим боксовима биће обновљене или убачене потпуно нове кућице за псе, углавном биће сређене до почетка зиме. Потписали смо уговор са Ветеринарским факултетом и њихови стручњаци ће лечити псе до краја године и стерилисати одређени број паса, а то је већ урађено за око 50 животиња. Иначе, кад стерилишемо псе, уносимо их у нове чисте кућице – рекла је она.

Према њеним речима, у азил може да стане до 230 паса и углавном је пун, док је процена да се у самом граду и приградским насељима увек налази од 300 до 350 паса луталица.

 Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )