КУЋА НА СЕЛУ –  Потписан први уговор

КУЋА НА СЕЛУ –  Потписан први уговор

Први уговор о куповини сеоскe куће са окућницом до 50 ари за младе брачне парове потписан је данас у градској управи. Захваљујући прошлогодишњем конкурсу градске управе кућу је у Горњој Ковиљачи купила Драгана Живановић и у њој ће живети са супругом и четворогодишњим сином.

Према речима заменика градоначелника др Радована Дивнића, у овој години је из градске касе за ту намену предвиђено шест милиона динара, а крајем године поново ће бити конкурс за доделу тог новца

– Интересовање за конкурс је било велико, али многи нису испунили тражене услове. Уговор је потписан са Драганом, а требало је да још један брачни пар купи кућу, али је продавац одустао. У новом конкурсу  даваћемо приоритет породицама које имају завршене факултете, пољопривредни, ветеринарски, лекарима, онима који раде у просвети, као и паровима који се определе за живот у  селима горњег Јадра где је највећа миграција становништва казао је Дивнић и истакао да је додељени новац бесповратан као и да је Лозница прва покренула овакву идеју.

Драгана Живановић је добила милион динара и купила кућу са пет ари у Горњој Ковиљачи чиме је испунила жељу да остане на селу.

– Ово је за мене и моју породицу велики дан. Решили смо животно питање, добили свој кров над главом и сада планирамо проширење породице – рекла је она.

Кућу је продао Драган Секулић из Бање Ковиљаче који је Живановићима дозволио да се уселе пре потписивања уговора. Како је рекао, то је била кућа његових родитеља, али му није  жао што је продао јер јер знам да ће ту живети добри и честити људи.

У градској управи кажу да се за сеоске куће  интересовало више од 50 брачних парова из  разних крајева Србије. Четири брачна пара предала су документацију, а два су испунила услове. Неки од услова првог јавног позива за кућу на сеоском подручју  били  су да бар један супружник најмање три године има непрекидно пријављено пребивалиште на територији Лознице,  да супружници нису старији од 40 година, а предност су имали просветни и здравствени радници, пољопривредни инжењери и техничари као и ветеринари .

Иначе, идеја да се младима помогне како би се скућили у руралном подручју наишла је на добар медијски одјек у Србији. 

 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )