У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Станови за избеглице

У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Станови за избеглице

Недалеко од лозничке железничке станице, у Лозничком Пољу, у току је изградња зграде, приземље и три спрата, са 30 станова у којима ће бити смештено 30 избегличких породица. Радови треба да буду завршени у јулу наредне године, а део су Регионалног стамбеног програма

Према речима Драгана Станића,  повереника Комесаријата за избеглице и миграције Града Лознице, првих шест месеци станари у новој згради ће плаћати закуп, а онда могу ући у откуп станова. Површина станова је од 30 до 50 квадрата, самци и двочлане породице имаће до 30, а сваки нови члан “доноси” још десет квадрата.

– Ту ће бити усељена избегла лица из БиХ и Хрватске која живе приватно, а њихов је избор трајао годину дана. Проверавано је  да ли су власници неке имовине, да ли су је продали, поклонили, заменили, то су лица, односно породице у којима ниједан члан није имао ништа што се водило на њему. Град је био обавезан да обезбеди земљиште које је комплетно инфраструктурно опремљено, а градњу финансирају Комесаријат, УНХЦР и добротвори. Зграда се налази крај раније усељених монтажних кућа, а ту ће бити саграђене још две вишеспратнице са по 30 станова за које су изабрани корисници  – каже Станић.

У једну зграду биће усељене особе које ће станове добити на коришћење и тим објектом управљаће  Центар за социјални рад, а у другој ће бити избегла лица са могућношћу откупа станова и том зградом ће, као и овом започетом, управљати Комесаријат за избеглице. Ова два објекта биће грађена наредне године. У оквиру пројекта Регионални стамбени програм  ради решавања стамбених потреба избеглица,  објекти са више станова биће саграђени  у 13 места. Градилишта су  осим у Лозници, отворена у Голубинцима, Зрењанину, Брусу, Бору, Ариљу, Неготину, Темерину и Кладову. Станић каже и да су власници 22 куће добили грађевински материјал.

– То је прва фаза, а власници започетих кућа и оних које треба адаптирати, реконструисати или кренути у обнову, добијају грађевински материјал у вредности  између 4.500 и 9.000 евра. То су избегле особе  и имају рок од три месеца да материјал уграде.  Ове седмице потписани су уговори за 11 породица избеглих лица која ће добити грађевински материјал, учешће Комесаријата је 90 одсто, а Лознице десет. Материјал се већ расподељује и то су прилози у противредности између 200 и 500.000 динара. Три  породице интерно расељених лица са Косова и Метохије такође су добиле грађевински материјал исте вредности док смо ове године откупили једну сеоску кућу за породицу интерно расељених лица из јужне покрајине. Она ће добити грађевински материјал за поправку куће у вредности до 200 хиљада динара – објаснио је он.

Још 12 породица интерно расељених лица добиће за “економско оснаживање” машине, алате,  разну опрему, пластенике, пољопривредну механизацију, а испорука је већ почела, каже Станић.

 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )