ОБЕЛЕЖИЛИ СВЕТСКИ ДАН БЕЛОГ ШТАПА – Потребни звучни семафори

Симболичном шетњом чланови Међуопштинске организације слепих Србије у Лозници, која осим нашег града обухвата и суседне општине Крупањ, Мали Зворник и Љубовију, обележили су у понедељак светски Дан белог штапа. Најуобичајеније помагало за кретање које користе слепи и слабовиди у свету је бели штап и признаје се као симбол самосталности, слободе и поузданости, пошто омогућава слепој особи да се креће слободно и безбедно.

Према речима Драгана Лазића, председника Међуопштинске организације савеза слепих у Лозници, проблем је неприступачност за слепе особе на свим јавним површинама. Он је истакао да у Лозници не постоје звучни семафори ни обележена стаза за слепе, тако да има низ проблема са којима се они сусрећу. У малтене свим установама и у згради градске управе урађене су прилазне  рампе за инвалиде, али треба доћи до тих рампи, казао је он и додао да  се нада да ће у скорије време бити постављени бар звучни семафори.

Према речима техничког секретара Радована Пејовића, ове године је организација добила 300 хиљада динара, колико је и тражила, од локалне самоуправе, а најзначајније активности које су имали ове године су успешно одржавање две двомесечне радионице.

– Једна је била описмењавање на Брајевом писму, а друга обука слепих за рад на рачунару и имале су укупно десетак полазника. Последњих година те две радионице су редовне зато што је чланство заинтересовано  за њих и то ћемо радити и убудуће. Организација постоји 52 године и стална је потреба за радом са члановима и пружањем помоћи, свакодневно је дружење, а организација је отворена за све њихове потребе – каже он и истиче да је активна шаховска секција, а да је екипа у голбалу једна од шест таквих у нашој земљи  и врло успешно учествује на разним турнирима у Србији.

 

У свом овогодишњем прогласу поводом 15. октобра, светског Дана белог штапа, када се подиже свест о безбедности и самосталности особа које живе са слепоћом и слабовидошћу, Светски савез слепих се залаже да слепи и слабовиди треба да живе у свету који је доступан, безбедан и лак за кретање. Апелује на владе, градске планере и остале заинтересоване стране да консултују слепе и слабовиде и укључују их у уређивање, планирање, коришћење и мониторинг безбедних заједничких површина. Светски савез слепих скреће пажњу на заједничке површине, углавном у центрима градова, где возила, пешаци и бициклисти спонтано деле исти простор и изражава забринутост да заједничке површине могу да узрокују знатну опасност по безбедност слепих, уколико су неадекватно урађене.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )