ДАНИ ЈОВАНА ЦВИЈИЋА – Бележнице научника објављене у књизи

ДАНИ ЈОВАНА ЦВИЈИЋА – Бележнице научника објављене у књизи

У оквиру вишедневне манифестације „Дани Јована Цвијића“, данас су у сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић представљене публикације Географског института „Јован Цвијић“ САНУ„Историјат и перспективе“ и „Из бележница Јована Цвијића – приказ и тумачење.

Др Ана Миловановић Пешић, др Александра Терзић, Драгољуб Штрбац, др Жељко Бјелац и др Марко Петровић, подсетили су да су ове публикације објављене поводом седам деценија постојања Географског института у Београду.

– Гостовање у Лозници искористили смо да укажемо на Цвијићев научни рад, али и да упознамо јавност са обележавањем јубилеја, 70 година рада Географског института који носи његово име. Представили смо монографију посвећену том јубилеју и књигу која обухвата Цвијићеве белешке са његових путовања и научних истраживања. То су оригиналне странице из његових бележница, поред којих се налазе тумачења с географског аспекта која су радили сарадници Географског института – рекла је др Ана Миловановић Пешић и подсетила да је Институт у мају обележио 70. рођендан свечаном академијом у згради САНУ.

Она је додала да је Географски институт сарађивао са Центром за културу „Вук Караџић“ и у припреми изложбе „Географски термини на сликарском платну“, планиране за 25. октобар, објаснивши да је сарадница Института, Јелена Ћалић писала одређене текстове о појмовима који прате уметничке слике академског сликара Драге Симића.

 

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )