У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Јубиларна 20. изложба гљива

У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Јубиларна 20. изложба гљива

Гљиварско друштво “Љубомир Вуксановић Барле” организовало је данас јубиларну 20. изложбу гљива на којој је изложено око 200 различитих врста пронађених на теренима Икона код Тршића, Иверка, јужних падина Цера, Радаљског језера, Влашких њива и Гучева.

Према речима др Александра Крапежа, члана Миколошког друштва Србије, упркос краткој и неповољној сезони поново је нађен велики број гљива, што само потврђује да је овај крај њима најбогатији. Он је казао и да Гљиварско друштво у Бањи Ковиљачи одлично ради, а да је овога пута пронађено неколико гљива које су највероватније потпуно нове за Србију. Добросав Ђурђевић, председник Гљиварског друштва “Љубомир Вуксановић Барле”, прецизирао је да је у изложбеној поставци 176 врста гљива које су детреминисане, а да је нађено још и тридесетак које због недовољно времена нису стигли да детерминишу. Како је оценио, пронаћи толики број гљива у оваквим временским условима је заиста изванредно.

Осим изложбе посетиоци су данас могли присуствовати и стручном предању др Крапежа, приказана је ретроспектива минуле две деценије рада друштва, у уметничком програму наступио је КУД ”Фрула” из Липничког Шора, уручене су и захвалнице, а посетиоци су могли пробати и чувени гљиваш”, гулаш од гљива.

Овогодишњу изложбу подржали су Град Лозница, Туристичка организација града Лознице, предузетници и локални медији.

Гљиварско друштво “Љубомир Вуксановић Барле” једно је од најстаријих у Србији, старија су само Миколошко друштво Србије и ваљевско друштво ”Дивчибаре”.

 Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )