ГО СУБНОРА Лознице – ОБНОВИТИ ПАРТИЗАНСКО ГРОБЉЕ

ГО СУБНОРА Лознице – ОБНОВИТИ ПАРТИЗАНСКО ГРОБЉЕ

Градски одбор Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата (СУБНОР) Лознице поднео је локалној самоуправи пројекат за обнову Партизанског гробља, каже његов председник @ивота Исаковић.

– Тражимо од града да се Партизанско гробље доведе у првобитно стање. Потребно је да се слова у књизи освеже и буду читљива, поправи све што је оштећено, среди комплетан споменик и прилазна стаза. Разговараћемо још са градском власти  и очекујемо да то буде урађено у неко догледно време, пре краја године сигурно. Тражимо и да се излије нова биста Георгија Јакшића и врати на празан постамент у средњошколском парку, на Тргу Јована Цвијића, одакле је нестала пре више од годину дана, а поновљен је и захтев да се између објекта “Европа” и Основног суда постави биста Драгољуба Поповића, родољуба и  познатог лозничког адвоката, која је некада стајала на улазу у лознички суд – каже Исаковић.

ГО СУБНОР-а  ће свечаном академијом у Вуковом дому културе данас обележити 23. септембар дан ослобођења Лознице од фашистичког окупатора. Беседник ће бити Никола Шаиновић, некадашњи премијер Србије и потпредседник Владе СР Југославије, а у пригодном програму учествују ученици Гимназије и КУД “Караџић”.

После готово петнаестогодишње паузе прва свечана академија поводом Дана ослобођења Лознице одржана је пре три године. Иначе, 23. септембар је до 2002. године обележаван као Дан општине Лознице јер је тада слобода коначно дошла у лознички крај.

Т.М.С                                                                                                                                       

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )