Саопштење Локал прес – ПОЗИВАМО ОБРАДОВИЋА ДА ПРЕКИНЕ ШТРАЈК ГЛАЂУ И ОСТАНЕ НАШ САБОРАЦ ЗА СЛОБОДУ МЕДИЈА

Саопштење Локал прес – ПОЗИВАМО ОБРАДОВИЋА ДА ПРЕКИНЕ ШТРАЈК ГЛАЂУ И ОСТАНЕ НАШ САБОРАЦ ЗА СЛОБОДУ МЕДИЈА

Буди и даље наш саборац у борби за слободу јавне речи, за слободу медија. Борба за истину, за правду, за слободу никада није била лака, никада кратка али никада и недостижна.

Константни политички притисци било да долазе из власти или опозиције, услови у којима раде и преживљавају локални медији годинама уназад, прогањања пореских и тржишних инспекција, примена силе „великих” над малима, „важних” над мање битнијима резултирале су престанком постојања новина „Врањске” и одлуком Вукашина Обрадовића, власника новина и једног од оснивача ПУ „Локал прес” да ступи у штрајк глађу.

Гашење једог од најугледнијих и најутицајнијих локалних медија мора бити знак за узбуну у целом друштву, а нарочито у Врању где се недељама већ од појединих локалних моћника могло чути да ће „Врањске” бити угашене.

Пример Врања је само најдрастичнији пример безочности са којом је локална власт решена да се обрачуна са онима који нису спремни да ћуте и да буду послушници. Након скарадног спровођења конкурса за суфинансирање локалног информисања, локални властодршци у Врању данима најављују да ће угасити Врањске новине, што су коначно и остварили добро опробаном методом селективног инспекторовања и тренирања строгоће у виду пореске контроле пословања редакције Врањских новина.

Разумемо разлоге Вукашина Обрадовића да својевољно угаси и лист и портал и да то задовољство не препусти онима који јавну функцију користе за приватно добро, разумемо и потребу дугогодишњег новинара и некадашњег председника Локал преса и НУНС-а да на овакав, драстичан начин, штрајком глађу, покуша да одбрани и лично достојанство и достојанство својих медија, али и целе професије. Међутим, као људи, пре свега, и његови саборци у непрекиднбим борбама за медијдске слободе позивамо га да прекине штрајк глађу и да одлуку о будућности Врањских препусти грађанима Врања. Они су данас најпозванији да одбране свој лист бранећи истовремено и своје уставно право на објективно и правовремено информисање. Позивамо га да прекине са штрајком, јер ниједан минут његовог здравља није вредан да буде жртвован због свега што власт у Србији и локална власт у Врању раде у намери да угуше слободу медија и информисања.

Буди и даље наш саборац у борби за слободу јавне речи, за слободу медија. Борба за истину, за правду, за слободу никада није била лака, никада кратка али никада и недостижна.

ПУ „Локал прес” чврсто стоји уз Врањске и Вукашина Обрадовића, а очекујемо да то учине и Министарство културе и информисања и међународне новинарске организације јер тамо где нема медијских нема ни људских слобода.

Пословно удружење асоцијације локалних и независних медија „Локал прес”

 

Крагујевац, 19.9.2017.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )