Седам векова Манастира Троноша – ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА

Седам векова Манастира Троноша – ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА

У Манастиру Троноша данас је обележено седам векова постојања ове светиње, а централној прослави значајног јубилеја, поред великог броја верника из Јадра, Подриња и других крајева Србије и Републике Српске, присуствовали су и патријарх српски Иринеј, митрополит црногорско-приморски Амфилохоије, митрополит дабробосански Хризостом, владика шабачки Лаврентије и бројно свештенство Српске православне цркве. Патријарх Иринеј указао је на значај седмовековног постојања ове светиње, али и Преподобног Стафана Троношког, служећи молитву поводом његове канонизације.

– Ово је велики и свети дан у историји наше цркве и нашег народа. Сабрали смо се да прославимо два важна догађаја из историје овог храма. За седам векова постојања ове славне светиње, она је, као и српски народ, доживала велике и страшне дане свога страдања. То је све ушло у нашу историју и то треба да нам буде велика поука – рекао је патријарх Иринеј.

Он је нагласио да су наше светиње увек делиле судбину свог народа, посебно под турским ропством и подсетио да је Преподобни Стефан Троношки, који је као врло млад дошао у манастир, даривао живот за спас свог народа.

– Без обзира на то што није прошао велике школе, био је даровит и помагао је другима. Бог му је даривао ум, учио је из књига, али је обучавао и народ. Његов велики ученик био је Вук Караџић и питање је да ли би Вук био то што јесте да није било архимандрита Стефана. Он га је описменио и увео у тајну науке, показао пут који треба да следи и истину коју треба да прихвати и научи. Живео је у турском ропству и, пре Карађорђа, у овом крају припремао народ за ослобођење. Отишао је у Зворник да тражи храну за гладан народ и тако и завршава живот. Отрован је када је паши рекао да ће, ако му  не помогне, тражити помоћ од аустроугарског цара – подсетио је патријарх Иринеј.

У уметничком програму наступили су Српско црквено пјевачко друштво „Србадија“ и ансамбл „Бисерница“, а приређена је и „Трпеза љубави“. Претходног дана, поводом седам векова Манастира Троноше, у Вуковом дому културе у Лозници организована је свечана академија.

С.ПАЈИЋ

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )