Седам векова Троноше – ВЕЧЕРАС ОДРЖАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА МАНАСТИРА

Седам векова Троноше – ВЕЧЕРАС ОДРЖАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА МАНАСТИРА

У Вуковом дому културе вечерас је одржана Свечана академија поводом обележавања седам векова Манастира Троноша. Уз кратак документарни филм, публика је могла да се подсети на значај ове светиње, а у име града Лознице о њеном јубилеју говорио је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника. У уметничком програму наступили су глумци и гуслари КУД „Караџић“, као и Српско црквено пјевачко друштво „Србадија“ и ансамбл „Бисерница“.

Пре Свечане академије, Лозничани су испред нове цркве на Лагатору, посвећене Христовом Васкрсењу, дочекали епископа шабачког владику Лаврентија, који је све Јадране и Подрињце, али и вернике са друге обале Дрине и све поштоваоце традиције позвао да се окупе у суботу у 8.30 сати у порти Манастира Троноша, како би заједно дочекали српског патријарха Иринеја.

Он ће присуствовати јутарњој литургији, као и канонизацији Преподобног Стефана Троношког (11.30), док ће хор „Србадија“ приредити концерт на којем ће бити изведена музика композитора Светислава Божића, пореклом Лозничанина.

Потом ће уследити пригодна академија и „Трпеза љубави“.

 

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )