Данас у Улици Јована Цвијића почео пети Сајам меда – ПЧЕЛЕ ПАЖЊУ УЗВРАЋАЈУ НА НАЈЛЕПШИ НАЧИН

Данас у Улици Јована Цвијића почео пети Сајам меда – ПЧЕЛЕ ПАЖЊУ УЗВРАЋАЈУ НА НАЈЛЕПШИ НАЧИН

Најслађа лозничка манифестација Регионални сајам меда почела је данас у Улици Јована Цвијића код Вуковог дома културе. Пети скуп пчелара у Лозници отворила је Снежана Перић, директорица Туристичке организације града (ТОГЛ), приређивача сајма.

– Славимо мали јубилеј, пети пут приређујемо Регионални сајам меда који је окупио пчеларе из свих околних градова, произвођаче зимнице и рукотворина израђених на традиционалан начин, а посебно нам је задовољство што су са нама и средњошколци који су изложили своје радове. Није случајно што смо сајам приредили ових дана, желели смо дати допринос атрактивности Вуковог сабора па ће тако ова манифестација још сутра бити у граду, а у недељу се селимо у Тршић – рекла је Перићева.

Лозничанин Радивоје Рундић каже да је година била лоша за пчеларе, али и да је с климатским променама стигло и неписано правило да после две лоше дође добра година која ”извуче” претходне па се нада да ће наредне берба меда бити неупоредиво боља.

– Посебно је било лоше за пчеларе који имају мало кошница, а ми са 50, 200, 300 кошница и имали смо неку рачуницу. У нашем крају убирамо багремов мед, а за липов селимо кошнице на Фрушку гору, најбољи мед се скупља од беле липе која од 23 врсте последња меди, а потом се селимо у Банат због сунцокрета, док шумски и ливадски мед тражимо у планинама. Велика је срећа што се млади занимају за пчеларство и они нам дају снагу да истрајемо да буде што више квалитетног меда. Пчелари воле да причају, да откривају ”тајне” и да сазнају како други раде, али се држе свог начина. Није тешко бавити се пчеларством, дружиш се са људима који воле разговор, доста времена проводиш напољу, али само по лепом времену, а када пазиш пчелице, оне ти узврате на најлепши начин – каже Рундић.

На петом Регионалном сајму меда, који приређује ТОГЛ у сарадњи са градском управом и Регионалном развојном агенцијом Подриња, Подгорине и Рађевине, учествује шездесетак излагача.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )