Вечерас у Музеју Јадра – ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ – 30 ГОДИНА РАДА

Вечерас у Музеју Јадра – ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ – 30 ГОДИНА РАДА

Музеј Јадра у Лозници навршио је данас три деценије свог постојања, а овај значајан јубилеј обележен је изложбом коју је приредила ова установа уз подршку Центра за културу „Вук Караџић“, који управља музејом.

– Тада општина Лозница, 24. маја 1984. године донела је одлуку о формирању оснивачког одбора Музеја, а Историјски музеј Србије урадио је сталну музејску поставку, која је смештена у згради познатој под називом „Стара апотека“. У децембру 1986. године Скупштина општине Лозница доноси одлуку о проглашењу зграде Стара апотека за културно добро, споменик културе јер по својим својствима представља најлепши примерак градске архитектуре у овом делу Србије. Музеј је отворен 14. септембра 1987. годоне приликом обележавања Два века од рођења Вука Караџића – подсетио је Горан Вилић, кустос музеја и један од аутора изложбе „Музеј Јадра, ризница прошлости“.

Музеј је комплексног типа и садржи предмете из свих области живота и рада људи овог краја, од праисторије до 1950. године. Формиране су збирке које су сваке године употпуњавање, па тако сада археолошка збирка поседује више од 170 предмета, етнолошка 410, историјска 516, уметничка, нумизматичка 195, збирка ордења 39 и преко 1.500 докумената и фотографија.

Музеј Јадра програмски учествује у обележавању значајних датума, догађаја и личности, што је посебно запажено при обележавању церске и гучевске битке, годишњице стрељања народа 1941. године у Драгинцу и годишњице великог научника Јована Цвијића као и других значајних датума и личности. Поред сталне поставке, коју су грађани у прилици свакодневно да разгледају, у просторијама Музеја Јадра приреди се, са пригодним програмом, око десетак изложби годишње, чије појединачно трајање је од десет до 12 дана, односно сваке године преко сто дана трају повремене изложбе које су разноврсне по својој садржини и карактеру – каже Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу.

Од ове године поставка је проширена излагањем моноксила, чамца издељаног у стаблу храста, пронађеног у Јелаву на обали Дрине. За овај вредан експонатски примерак изграђен је посебан анекс у дворишту музеја где му је обезбеђена заштита и сви потребни услови за чување после конзервирања.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )