Вечерас у Лозници – ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О „ЗЛАТНОМ ДОБУ“ СРБИЈЕ

Вечерас у Лозници – ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О „ЗЛАТНОМ ДОБУ“ СРБИЈЕ

Програм 84. Вуковог сабора настављен је вечерас у Лозници представљањем Издавачке куће „Клио“. Књижевно вече у сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић посвечено је књизи „Срби од 1903. до 1914. године: Историја идеја“, објављеној пре две године, а говорили су њен приређивач др Милош Ковић, историчар, и др Слободан Наумовић, антрополог, професори универзитета и аутори, као и Наташа Ђелошевић, заменица директора ИК Клио“. Како је речено, књига је посвећена једној од највећих епоха српске историје.

Доба краља Петра Првог Карађорђевића, уочи самог Првог светског рата, донело је општи препород и изузетна достигнућа у науци, књижевности, уметности, музици, политици, војној вештини. Она и данас јесу, и могу да буду, узор сваког духовног прегнућа у српској култури – чуло се на књижевној вечери.

Српска наука је време од 1903. до 1914. назвала „златним добом“ српске културе и политике. Та оцена односи се како на Србију, тако и на Србе који су тада живели на територијама Црне Горе, Хабсбуршке Монархије, Османског царства, па чак и на оне у расејању, у далеким САД. Било је то доба Милана Ракића, Јована Дучића, Владислава Петковића Диса, Симе Пандуровића, Богдана Поповића, Јована Скерлића, Слободана Јовановића, Стојана Новаковића, Милутина Миланковића, Михајла Пупина, Николе Тесле, Јована Цвијића, Бранислава Петронијевића, Надежде Петровић, Косте Миличевића, Уроша Предића, Стевана Стојановића Мокрањца, Живојина Мишића, Радомира Путника, Степе Степановића, Петра Бојовића, краља Петра Првог Карађорђевића, Николе Пашића, Милована Миловановића, Љубомира Стојановића... Ко су били ови људи и како данашње време види њихова дела, ко су заиста били Гаврило Принцип и Драгутин Димитријевић Апис, у шта су веровале тадашње српске политичке елите, само су нека од питања на које одговоре у овој књизи нуди низ водећих српских историчара, историчара књижевности и уметности, филозофа, социолога, антрополога, археолога, музиколога. Саборовање је настављено и у Вуковом дому културе где су гусларско вече приредили чланови Школе гусала „Сандић“ из Београда и гусларске секције КУД „Караџић“ из Лознице.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )