У Галерији „Мина Караџић“ – ИЗЛОЖБА О ПЕТРУ КОЧИЋУ

У Галерији „Мина Караџић“ – ИЗЛОЖБА О ПЕТРУ КОЧИЋУ

Првог дана саборовања у Галерији „Мина Караџић“, јуче је отворена и изложба фотографија „Петар Кочић“, поводом обележавања 140 година од рођења овог књижевника. Изложбу је приредила Јавна установа Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, а обухваћен је Кочићев животни пут од рођења до смрти.

– Угостили смо Бањалуку, која је представила своје туристичке и културне потенцијале, али и изложбу посвећену јубилеју рођења Петра Кочића. На овај начин уприличен је осврт на књижевна дела једног од следбеника Вукове реформе српског језика – казала је Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу „Вук Караџић“, истичући дугогодишњу добру сарадњу Лознице и Бањалуке.

Љиљана Петровић Зечић, директорка бањалучке библиотеке, указала је да се на овој изложби може видети да је Кочић покренуо и два часописа, „Отаџбина“ и „Развитак“, али и да је био прогањан јер је имао радикалне идеје у вези са ослобођењем од окупатора, односно Аустроугарске.

– Приказани су и преводи његових књижевних дела, аутентични рукопис „Мргуда“, који се чува у архиву Републике Српске, и споменик Петру Кочићу у Бањалуци – рекла је она.

Изложба ће бити отворена наредних месец дана.

 С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )