ДАНАС НА ГУЧЕВУ  – Обележена 103. годишњица битке

ДАНАС НА ГУЧЕВУ – Обележена 103. годишњица битке

Код спомен-костурнице на Гучеву данас је обележена 103. годишњица једне од најтежих и најкрвавијих битака из Првог светског рата.

Полагањем венаца почаст јунацима са Гучева одали су представници Града Лознице, Удружења за неговање традиције ослободилачких ратова Србије из Београда, подружнице из Лознице, Савеза бораца и Центра за културу ”Вук Караџић”. О тешким борбама на овој планини говорио је Милош Дејановић, аутор књиге ”Битка на Гучеву 1914.- Епопеја на прагу Србије”, а уметници из Лознице извели су пригодан програм. Гучевска битка, одиграна у склопу Битке на Дрини, позната је и као ”Битка изнад облака”, трајала је 55 дана, од 8. септембра до 6. новембра 1914. године. Била је једна од првих рововских битака на свету и једна од најтежих борби у Великом рату у којој су обе стране претрпеле велике губитке.

 

Споменик сличан данашњем почела је да гради аустроугарска војска својим изгинулим војницима у време окупације 1916. године, али га није завршила. Удружење српских резервних официра и ратника је спомен-костурницу завршило 1929. године, а  у њој  су поред 3.200 посмртних остатака српских војника сахрањени и посмртни остаци припадника непријатељске војске.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )