ОД 11. ДО  17. СЕПТЕМБРА Дани 84. Вуковог сабора – Вучић беседник на сабору

ОД 11. ДО  17. СЕПТЕМБРА Дани 84. Вуковог сабора – Вучић беседник на сабору

У оквиру овогодишњег саборског програма биће изведено близу двадесетак програма, а завршна свечаност је 17. септембра на саборишту у Тршићу. Сабор у понедељак отвара министар културе и информисања Владан Вукосављевић, а исто вече у Вуковом дому ће концерт одржати Бојана и Никола Пековић са оркестром

Овогодишњи програми наше најстарије културне манифестације почињу у понедељак 11. и трају до недеље 17. септембра  када ће на саборишту у Тршићу бити одржана завршна свечаност 84. Вуковог сабора.  Седмодневно саборовање у Лозници и Тршићу биће у знаку обележавања седам векова Манастира Троноше, 230 година од рођења Вука Караџића и 250 година од рођења Филипа Вишњића.

Почетак саборовања заказан је за понедељак, од 20 сати, у Вуковом дому културе где ће га званично отворити  министар за културу и информисање Владан Вукосављевић и градоначелник Лознице Видоје Петровић, у уметничком делу програма наступа глумац Иван Бекјарев, док ће концерт са оркестром одржати Бојана и Никола Пековић.  Претходно ће од 18 сати испред Вуковог дома бити одржан програм “Вуков европски круг”, сусрет средина и институција у којима је Вук некада живео и стварао, а сат касније у галерији “Мина Караџић” биће отворена изложба фотографија “Петар Кочић” Народне и универзитетске библиотеке из Бањалуке, поводом 140 година од рођења овог писца. Наредног дана у 18 сати у Сталној поставци слика Миће и Вере Поповић почеће  представљање издавачке делатности Матице српске, а два сата касније у Вуковом дому ће КУД “Караџић” извести музичко-сценски приказ. Стална поставка Поповића у среду ће бити и домаћин књижевне вечери  ИП “Клио” – Срби од 1903. до 1914. године, док ће увече у Вуков дому бити одржано гусларско вече на коме ће наступити школа гусала “Сандић” из Београда и “Караџићева” гусларска секција. Следећег дана у Кући писаца у Тршићу биће одржан округли сто “Жива традиција”  посвећен разговору о народној приповеци “Немушти језик”, а у Музеју Јадра, од 19 сати, изложбом “Музеј Јадра, ризница прошлости” обележено тридесет година рада ове установе.

У Тршићу ће у петак Образовно-културни центар “Вук Караџић” бити домаћин представљања Вукове задужбине поводом 30 година њеног рада и 230 година од Вуковог рођења, а у оквиру тога биће одржан округли сто “Вукове народне приповетке-источник аутентичне српске прозе са средине 19. века”. Истога дана у Лозницу ће, у 17 и 30 сати, доћи патријарх Иринеј који ће бити дочекан испред Цркве Христовог Вазнесења на Лагатору, а од 19 сати ће свечана академија поводом  јубилеја седам векова Манастира Троноша бити одржана у Вуковом дому културе. Учесници програма су Српско црквено пјевачко друштво “Србадија”,”Ансамбл Бисерница” и глумци КУД “Караџић”. Наредног дана, 16. септембра, у 8 и 30 сати, патријарх долази у Манастир Троношу где ће бити одржана Патријаршијска литургија и прочитана грамата о канонизацији Преподобног  Стефана Троношког, а онда ће концерт одржати “Србадија”. Истога дана у Тршићу у подне почиње Међународни скуп слависта у Вукове дане. Последњег дана саборовања 17. септембра у 11 сати ће свечано бити отворен Образовно-културни центар “Вук Караџић” у присуству председника државе Александра Вучића. Завршна свечаност почиње у подне на саборишту где ће после државне химне у извођењу оперског певача Оливера Њега градски хор извести “Химну Вуку” Стевана Ст. Мокрањца. После обраћања градоначелника Лознице Видоја Петровића, беседће Александар Вучић, председник Србије. Поводом 250 година од рођења Филипа Вишњића биће изведена позоришна представа “Вишњић”, а наступиће и октет “Ноктурно”. Тачку на овогодишње саборске програме ставиће група “Легенде” која ће од 13 и 30 сати одржати концерт.

Камере РТС-а требало би да ове године директно преносе централни програм 84. Вуковог сабора, али то до закључења овог броја није званично потврђено. Најдуговечнију културну манифестацију у Срба  организује Центар за културу “Вук Караџић”, под покровитељством Министарства културе и информисања и Града Лознице.

Вуков сабор

Од 17. септембра 1933. у Тршићу, родном селу Вука Стефановића Караџића (1787-1864), одржава се Вуков сабор који  у протеклих осам и по деценија није одржан само два пута 1941. и 1944. године. Сабор је увек у септембру, у недељу пре Мале Госпојине.                                                                                                     

 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )