Припреме за грејну сезону – НЕСТАШИЦА ОГРЕВНОГ ДРВЕТА

Припреме за грејну сезону – НЕСТАШИЦА ОГРЕВНОГ ДРВЕТА

Иако је огревно дрво поскупело за пет евра по просторном метру у понуди га нема довољно. Стоваришта су добро снабдевена свим врстама угља, а цене су на прошлогодишњем нивоу

 

Изгледа да ћемо морати да променимо навике и огревно дрво уместо у јесен набављамо у пролеће и током лета. Али како то учинити. Ко да мисли  на огрев,  а грејна сезона се тек завршила, уосталом и  где су паре . Зима је дуга и поприлично испразни новчанике грађана.

Тренутно је потражња огревног дрвета много већа од понуде. У ШГ “Борања” у Лозници кажу даза сада не испоручују дрва грађанима нити примају уплате. Имају обавезу да дрвом снабдеју предузећа са којима имају годишње уговоре, а тек онда долазе на ред грађани. Кажу да сви чекају јесен за набавку огрева, док  га у пролеће када га имају довољно на лагеру нико не купује. Иначе у овој фирми просторни метар огревног дрвета продаје се по цени од 3.103 динара са ПДВ-ом, на колском путу без превоза и утовара. Истичу да је у току сеча дрвета у шуми, али не могу да кажу када ће почети продаја.

На стовариштима дрва углавном нема, а тамо где их има продају се по цени од  4.800 динара за просторни метар. У цену је урачунат превоз до 10 километара.

Приватни продавци кажу да имају много више поруџбина него што у овом тренутку могу да испоруче. Дрва, истичу, нема довољно и поред знатно више цене у односу на претходну годину. Просторни метар огревног дрвета продају по 40 евра, пет више него лане.

Ако нема дрва има угља. Стоваришта су добро снабдевена, а цене су на прошлогодишњем нивоу. Тона висококалоричног угља бановићи продаје се по цени од 12.000 до 12.500 динара, сирова колубара је од 6.700 до 7.200, а за сушену колубару треба издвојити од 12.000 до 12.500 динара. Угаљ станари биће у понуди од половине септембра, а цена још није позната (прошле године за тону је требало издвојити 8.200 динара).

На стовариштима има довољно брикета (18.500 динара за тону) и пелета (185 евра за тону).

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )