Ових дана – СТЕЋЦИ У ТРШИЋУ

Ових дана – СТЕЋЦИ У ТРШИЋУ

Завод за заштиту споменика културе из Ваљева и лознички Центар за културу “Вук Караџић” договорили су се да се пет стећака пронађених недавно у Горњој Ковиљачи током радова на путу Лозница-Мали Зворник трајно смести у Тршићу у оквиру спомен-комплекса. На тај начин ови вредни споменици с краја 14. и почетка 15. века биће доступни посетиоцима, а заштићени од вандализма.

– ЈП “Путеви Србије”, као инвеститор радова на путу Лозница-Мали Зворник, имало је законску обавезу да поступа по нашим решењима у вези са пронађеним споменицима и то је и учинило. Они су најпре премештени у обезбеђено складиште материјала, а сада ће, по нашем другом решењу достављеном инвеститору, и у складу са договором који смо постигли са лозничким Центром за културу, бити пренети у Тршић где ће бити и конзервирани. Колико ће трајати конзервација, зависи од сваког споменика, али у овом случају требало би да буде готова за 20, 30 дана и биће урађена на месту где буду смештени – каже за ЛН Радивоје Арсић, археолог Завода за заштиту споменика.

Према речима Раде Глигорић, археолога у Музеју Јадра, лозничког Центра за културу “Вук Караџић”’, разматрано је више локација на којима би стећци могли бити смештени и изабран је пропланак код “Куће писаца”. Споменици ће ту бити пренети у најскорије време, потом механички очишћени, заштићени и распоређени, а биће постављено и обавештење за посетиоце.

 Н. Т.

Опширније у штампаном издању Лозничких новости или на novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )