Почела нова школска година  – ЂАЦИ У КЛУПАМА, НАСТАВНИЦИ У ПРОТЕСТУ

Почела нова школска година – ЂАЦИ У КЛУПАМА, НАСТАВНИЦИ У ПРОТЕСТУ

 

 

У свим основним и средњим школама широм Србије данас су се огласила  школска звона. Ове године у школске клупе у четрнаест лозничких основних школа по први пут село је 718 ђака првака, десеторо више него лане.  Осетно је повећан број првака у издвојеном одељењу ОШ „Краљ Александар Први Карађорђевић“ у Јошеви где је уписан 21 ђак, деветоро више него лане, док су у издвојеном одељењу ОШ „Вук Караџић“ у Г. Борини у којој прошле године није било првака,  ове уписана три. У Текеришу је у матичну школу уписан само један ђак. Као и прошле године, највише ђака има ОШ „Кадињача“, укупно 115 док је највећи скок забележен у ОШ „Вук Караџић“ у Лозници где је у односу на прошлу годину уписано двадесет  више, укупно 68 ђака првака.

У четири средње школе у Лозници, као и лане уписано је 880 ученика првих разреда, али је интересантно да је после првог круга остало непопуњено педесет места што је више него икада до сада. У другом кругу се тај број смањио да би, после тзв. августовског рока, како се и очекивало, сва места била попуњена ученицима који су желели да пређу из друге школе или другог града као и ђацима који су у августу полагали матурски испит.

За наставнике и професоре чланове два репрезентативна синдиката, данас  је једнодневни штрајк па су часови у хиљаду школа широм Србије скраћени на 30 минута. Једночасовну обуставу наставе најавили су за понедељак, 4. септембар преостала два просветна синдиката. У лозничким основним и средњим школама часови  су такође скраћени на тридесет минута. Како нам је рекао Дарко Несторовић, директор Гимназије, професори који не желе да учествују у штрајку остаће у учионици и преосталих петнаест минута. Директор Техничке школе Горан Горданић, нам је рекао да ће у овој школи часови трајати 45 минута, али и у првој и другој смени неће бити одржан пети час. Са представницима већинског синдиката договорено је да наставници остану са ђацима у учионици, али да не држе предавање, а биће у обавези и да тај час надокнаде. Да подсетимо, синдикати између осталог, траже изузимање запослених у просвети из Нацрта закона о јавним службама, као и дефинисање динамике побољшања материјалног положаја запослених у просвети. 

Иначе, у новој школској години ученици ће поред летњег, зимског – који ће бити подељен на два дела, и пролећног распуста поново имати и кратак јесењи распуст, 9. и 10. новембра.

 В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )