Лозница добила првог овлашћеног управника зграда – НИЈЕ НАШЕ ДА ЈУРИМО ПОДСТАНАРЕ

Лозница добила првог овлашћеног управника зграда – НИЈЕ НАШЕ ДА ЈУРИМО ПОДСТАНАРЕ

Управници немају статус овлашћеног лица и не могу улазити у станове без позива и није њихово да шпијунирају  ко има подстанаре него да брину о одржавању зграда – каже у разговору за ЛН Борис Ружић за сада једини управник у Лозници са лиценцом за рад

Борис Ружић (34) један је од 198 кандидата који су положили стручни испит за управника зграде и један од 161 кандидата који је у понедељак у Привредној комори Србије добио и лиценцу за тај посао. Он је за сада и једини Лозничанин који је у том занимању видео своју будућност. Његова конкуренција ће бити станари зграда који се одлуче да се на предлог комшија  прихвате тог посла. Тек уколико они то не буду урадили отвара се пут за управнике, било као избор скупштина станара или присилно увођењем привремених мера ако се станарска заједница не одлучи ни за један избор. Управници зграда ступиће на посао до краја ове године.

Према закону, регистар професионалних управника и регистар стамбених заједница треба да буду успостављени до 1. јануара 2018. године, односно 12 месеци након ступања на снагу Закона о становању. Дакле, последњи рок до ког све зграде морају да имају управника, професионалног или оног којег самостално одаберу из своје зграде, јесте крај године. Да ли смо спремни да за три месеца успоставимо овакав систем и колико су грађани информисани шта их чека?

– Мораћемо да будемо спремни јер је неопходно да се коначно уведе ред и да станари,  односно власници станова, преузму одговорност за одржавање зграда. Ми сада имамо случај да у новим насељима, као на Лагатору на пример, до августа ниједна зграда није имала Скупштину станара – каже Ружић.

З. В.

Опширније у штампаном издању Лозничких новости или на novinarnica.net

 

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )