Обележена 76. годишњица првог ослобођења Лознице у Другом светском рату – СЛОБОДА ИМА ЦЕНУ, АЛИ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ

Обележена 76. годишњица првог ослобођења Лознице у Другом светском рату – СЛОБОДА ИМА ЦЕНУ, АЛИ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ

Седамдесет шеста годишњица првог ослобођења Лознице у Другом светском рату обележена је данас полагањем венаца на гроб пуковника Веселина Мисите, место његове погибије у центру града и спомен-бисту. Венце су положили представници Града Лознице, Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца ”Подриње”, Градског одбора Српске радикалне странке, а, као изасланици председника СРС Војислава Шешеља, Зоран Красић, Вјерица Радета и Срето Перић.

Окупљенима крај Миситине бисте обратили су се Красић и Радета нагласивши да 31. август заслужује да буде дан који ће се обележавати у целој Србији јер је тог дана немачки Вермахт доживео први пораз у Другом светском рату, а Лозница постала прво место ослобођено од немачког окупатора.

– Све више се схвата значај овог дана за Србију, српски народ, али и Европу и величанственог тога што се десило тада када су Срби показали да изнад свега воле слободу и да не трпе окупатора. Слобода има превисоку цену, али нема алтернативу, а живот вреди само ако је човек слободан – рекао је Красић додавши да српска слога може учинити велико дело.

Под командом Веселина Мисите, потпуковника краљевске војске, посмртно унапређеног у чин пуковника и одликованог Карађорђевом звездом првог степена са златним мачевима, око 1.200 устаника скршило је отпор окупатора 31. августа 1941. и посело Лозницу учинивши је првим већим местом ослобођеним од Немаца у поробљеној Европи. Тада су заробљена 93 нацистичка војника и официра, а према њима се понашало у складу са правилима рата. Слобода није потрајала, али је успех устаника имао велики значај јер је дао наду да се нацистичка сила може сломити. Месец и по после ослобођења већег дела Црне Горе од италијанског окупатора, Лозница је засијала као светла тачка слободе и наде. Прошло је нешто више од три године док није дочекала коначно ослобођење 23. септембра 1944. када су партизанске јединице трајно прогнале окупатора из Јадра.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )