У сусрет јубилеју Манастира Троношa – ДОЛАЗИ И ПАТРИЈАРХ

У сусрет јубилеју Манастира Троношa – ДОЛАЗИ И ПАТРИЈАРХ

Поводом предстојећег обележавања великог јубилеја седам векова Манастира Троношa данас је у градској управи одржан нови састанак на коме су владика шабачки Лаврентије и градоначелник Видоје Петровић са сарадницима разговарали о детаљима. Према речима владике Лаврентија, Троноша је кула светиља у нашој епархији, светлост која је у мраку ропства сакупљала српску сиротињу. 

– Троноша заслужује да јој посветимо велику пажњу и благодарност јер је спасла многе душе у најтежим и најсудбоноснијим данима наше прошлости. Седам векова у којима је српски народ пролазио кроз најтеже искушење у своме животу, а како је издржао, то сам господ Бог зна. Она нас је и данас окупила овде да славимо њен редак јубилеј, окупила нас је љубав према нашој прошлости, према нашим светињама које су помагале да се душе српског народа очувају неукаљане, свете и да будемо пример осталима око нас, као што су били наши преци. Велики јубилеј Троноше значајан је за целу СПЦ па ће на његово обележавање доћи и патријар Иринеј – рекао је владика који је пола века на челу шабачке епархије.

Према речима градоначелника, у сусрет обележавању великог јубилеја ”идемо спремни и сложни”, а том догађају присуствоваће наше највише званице.

– Разрадили смо цео протоколарни и програмски део и очекујемо да за тај предлог добијемо повратну информацију из Патријаршије. Надамо се да ће патријарх боравити два дана у Лозници и имати времена  и за богослужења у лозничкој цркви и Манастиру Троноша, а имаћемо свечану академију у Вуковом дому културе и још низ садржаја, али о томе ћемо више када добијемо одговор Патријаршије. Ово је била прилика и да владику упознамо о осталим садржајима у оквиру обележавања Вуковог сабора, све до завршне свечаности 17. септембра, а дан пре ће бити у знаку јубилеја Троноше – казао је Петровић и додао да су то манифестације чији су организатори и покровитељи наша епархија и Град Лозница.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )